Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Emballasje er vår største miljøbelastning

Vinmonopolet kan gjøre en forskjell gjennom å få flere produkter over på miljøsmart emballasje og gjennom å minske belastningen fra drift av våre butikker.

 

Vinmonopolet har valgt ut fem av FNs bærekraftsmål som vi skal jobbe bevisst mot, deriblant mål 13, stoppe klimaendringene. Vi har som mål å redusere vår klimabelastning med 40 prosent innen 2030.

 

Miljøsmart emballasje

Emballasjen, spesielt tunge glassflasker, utgjør 92,4 prosent av vårt klima-avtrykk. Derfor satte vi i 2018 et krav til våre leverandører om at alle nye viner under 150 kroner skal være på lettvekt. Lettvektemballasje omfatter lettere glassflasker, plastflasker, «stående poser», aluminium og kartong. Felles for alle er at de skal veie under 420 gram per 0,75 liter. Disse produktene merkes «miljøsmart emballasje» i våre butikker. Vi vil gjøre det enkelt for deg å ta miljøsmarte valg når du handler hos oss.

 

Verdens mest miljøvennlige pose!

Vinmonopolet lanserer i år kanskje verdens mest miljøvennlige pose. Den består av en blanding av resirkulert plast og bio-plast laget av sukkerrør. Det er det beste fra to verdener. Vi tar del i det eksisterende kretsløpet med bruk av resirkulert plast, og erstatter dagens oljebaserte del med et naturlig produkt. Dette er en innovasjon vi selv har initiert. Vi jobber dessuten for å få ned bruken av plast, og i fjor høst økte vi poseprisen fra 1 til 2 kroner. 50 øre går til Handelens Miljøfond. Totalt vil fondet bruke 3-400 millioner i året for å redusere plastforsøpling og øke ressursutnyttelsen av plast. Det er forventet at Vinmonopolets bidrag til fondet vil bli på cirka 8 millioner kroner per år. Samtidig håper vi jo at bidraget blir lavest mulig, fordi målet er å få ned plastbruken. Siden vi i 2011 begynte å ta betaling for posene, er antall polposer redusert med nesten 40 prosent.

 

Miljøsmart butikkdrift

Alle våre 340 butikker er miljøfyrtårnsertifiserte, og vi er stolte av å være den beste varehandelen i Norge på miljøvennlig drift. Dette betyr at alle våre butikker jobber bevisst for å redusere energibruk, avfallshåndtering, redusere bruk av papir, også videre.

Lette flasker er miljøsmart.jpg