Helstekt kalkun med stuffing

Hel kalkun er et skikkelig festmåltid når du skal servere middag til mange.

Trefjøl med hel kalkun, appelsin og fiken. Skpler med rosenkål, grønnsaker og saus.
Foto: Tommy Andresen

Hel kalkun er et skikkelig festmåltid når du skal servere middag til mange. Kalkun er blitt en populær rett på julaften, nyttårsaften og på Thanksgiving. God steketid og nok hvile på kjøkkenbenken er nøkkelen til en saftig kalkun. Vår polkokk gir deg oppskriften på saftig kalkun, saus og inspirasjon til godt tilbehør.

Les ogsåDrikke til kalkun

Trefjøl med hel kalkun, appelsin og fiken. Skpler med rosenkål, grønnsaker og saus.

Fylt helstekt kalkun

Porsjoner: 6-8

Kalkunen

  • 1 kalkun (ca. 4 kg)
  • 200 g smør
  • salt og pepper etter smak

Sett ovnen på 240 grader. Skyll kalkunen innvendig og ta ut eventuell innmat. Putt stuffing i kalkunen, og stek det som blir til overs i egen panne. Gni smøret på utsiden av kalkunen og krydre med salt og pepper.

Sett kalkunen i form og dekk over med folie. Sett ned temperaturen til 150 grader etter 15 minutter. Hell fett fra bunnen av formen over fuglen og stek videre i 2 til 3 timer, eller til kjernetemperaturen er på 63 grader. Siden lårene trenger lengre steketid en brystet, er det lurt å steke lårene for seg selv i 20 minutter før du legger inn hele fuglen.

Ta av folien ca. en time før den er ferdig stekt. Stikk en gaffel inn i den tykkeste delen av låret. Er kraften som pipler ut vannklar er den ferdig. Ta ut kalkunen fra ovnen, dekk med aluminiumsfolie og la den hvile i 20 minutter.

Stuffingen

  • 3,75 dl tørr sider eller hvitvin
  • en halv teskje malt muskat
  • en halv teskje malt allehånde eller nellik
  • salt og pepper etter smak
  • en håndfull hakkede valnøtter
  • skallet av en appelsin
  • 300 g kjøttdeig av svin eller kylling
  • 1 egg
  • 2 store håndfuller brødsmuler
  • 1 spiseskje usaltet smør
  • 200 g ternet bacon eller pancetta
  • 3 sjalottløk, finhakket
  • 2 selleristilker, finhakket
  • 1/2 potte salvie (bare bladene), hakket
  • en håndfull tørkede tranebær

Smelt smør i en panne med bacon, sjalottløk, selleri og rosmarin. Kok på svak varme i 10 minutter med lokk. Tilsett tranebær og sider og skru opp varmen litt. Reduser ned til en tredjedel.

Bland inn muskat, allehånde, litt salt, litt pepper, valnøtter, appelsinskall, kjøttdeig, egg og brødsmuler.

Tips: Hvis det er innmat i kalkunen, kan denne finhakkes og blandes i fyllet. Ta vare på kråsen til sausen.

Sausen

  • 5 dl kraft fra kalkunen eller kyllingkraft
  • 1 kalkunkrås (kan sløyfes)
  • 3 dl kremfløte
  • 1 teskje maisenna
  • en stor håndfull tørket tranebær
  • 4-5 salvieblader, hakket
  • 3,75 dl sider eller hvitvin

Kok opp sideren og kalkun/kyllingkraften i en kjele sammen med kråsen som ligger inni fuglen. Kok inn minimum 15-20 minutter før du tilsetter fløte og rører inn maismelet utvannet med litt vann. La det putre til det tykner og ha til slutt salvie i sausen.

Tilbehør

    Det er mye som kan serveres sammen med kalkun. I USA er det vanlig med en del sødmefullt tilbehør som gresskarpai, søtpotet og tranebærsaus. Her hjemme er det mange som serverer med samme tilbehør som vi har til pinnekjøtt eller ribbe, ovnsbakte rotgrønnsaker og poteter eller du kan velge ferskere tilbehør som salater eller waldorfsalat.