Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Bli ekspert på Polets nettbutikk

bli-ekspert-i-nettbutikken-piktogram-og-klokker-1300px.jpg

Her er en oversikt over symbolene du finner under hvert produkt, både i polhyllene og her på Vinmonopolet.no. Les dette, så går du deg ikke vill i nettbutikken vår.

Tekst:
Trond Erling Pettersen

foto

Foto:
Frode Skaren/Vinmonopolet

På alle produktsider i nettbutikken her på www.vinmonopolet.no finner du en rekke symboler. Disse skal gi deg en enkel veiledning i jakten på rett produkt. Hvis du er usikker på hva vi mener med noen av disse, så finner du svarene her.

Tips! Under kartet på produktsiden kan du lese om vinlandet varen kommer fra. 

 

Piktogramtekstene

Piktogrammene er de små tegningene du finner på produktsidene i nettbutikken. Disse symboliserer ulike typer råvarer. Til hver vin foreslås maksimalt tre råvarer som vurderes som mest velegnet.

Piktogrammene er veiledende og ikke absolutte. La oss si at en hvitvin har piktogram for lyst kjøtt, fisk og skalldyr. Selv om disse tre er valgt ut, kan vinen fremdeles passe godt til for eksempel ost eller svin.

Tilberedelse av råvaren, hvilken del av dyret du benytter, tilbehør, saus og temperatur påvirker også egenskapene til retten. Og dermed hva som passer til av vin, øl, alkoholfritt eller sterkvin.

For sterkvin kan råvarene også vise til type suppe, som «skalldyr» til skalldyrsuppe.

Tips! Du kan enkelt legge til varer i egne lister - klikk på hjertesymbolet øverst på produktsiden.

 

Aperitiff

Appetittvekker før maten. Høy friskhet er viktig i en aperitiff. Tørr musserende vin eller hvitvin eller tørr sherry passer best.

Skalldyr

Reker, kamskjell, blåskjell, kreps, sjøkreps, hummer og krabbe har alle forskjellig smaksfylde. Reker og kamskjell er milde i smaken, kreps og hummer smaker mer, mens blåskjell og krabbe er kraftigst. Tørr eller halvtørr hvitvin og musserende er mest velegnet.

Fisk

Hvitt fiskekjøtt er vanligvis lettest i smak, mens fisk med rødt eller mørkt fiskekjøtt smaker kraftigere. Tørr eller halvtørr hvitvin passer vanligvis godt, mens lette, fruktige rødviner er mest velegnet til stekt fisk eller kokt torsk.

Lyst kjøtt

Kylling, kalkun eller kalvekjøtt er lett i smak. Lett, fruktig rødvin eller fyldig hvitvin med god friskhet er mest velegnet. Tørr eller halvtørr rosévin går også utmerket.

Storfe

Okse og ku kalles gjerne rødt kjøtt og preges av kraftig smak. Dette gjelder især partiene med isprengt fett. Velg fyldig rødvin, gjerne med mye garvestoff.

Lam og sau

Lam og sau har aromatisk og fyldig smak. Bruk fyldige rødviner, gjerne lagrede utgaver med god friskhet. Har kjøttretten mye krydder, kan vinen gjerne være fruktig.

Svin

Svinekjøtt med fett smaker litt kraftigere enn stykker uten fett. Velg fyldig rødvin til de kraftigste rettene. Til magre retter fungerer både lett rødvin og fyldig hvitvin.

Småvilt og fugl

Hare og rype har kraftig viltsmak. Benytt fyldig rødvin, gjerne lagrede utgaver.

Storvilt

Reinsdyr, elg, hjort og rådyr varierer i smaksintensitet. Reinsdyr og hjort smaker kraftigst.

Velg fyldig rødvin, gjerne lagrede utgaver.

Grønnsaker

Asparges kombineres med tørr hvitvin, mens salater passer best sammen med lett hvitvin eller lett rødvin.

Ost

Ost har betydelige variasjoner i smaksrikdom, struktur og fettinnhold. Til faste oster er rødvin en god kombinasjon, til blåmuggost passer søt hvitvin eller portvin. Til camembert og brie passer en ikke for kraftig rødvin. Halvtørr hvitvin eller fruktig rødvin passer best når bare én vin serveres til mange forskjellige oster.

Dessert, kaker og søt frukt

Til dessert, kaker og søt frukt passer søt hvitvin eller halvtørre og søte sterkviner.

 

Klokkediagrammene

Klokkediagrammene er de små sirklene med ulik fyllgrad. Klokkene brukes på de fleste varetyper i Vinmonopolet, unntatt brennevin. Klokkene beskriver de viktigste egenskapene ved munnfølelsen og grunnsmakene til produktet. De hjelper deg for eksempel å se hvor fyldig eller søt vinen er, og hvor friskt eller bittert ølet smaker.

Skalaen går fra 1 til 12, akkurat som en klokke.

Det svarte feltet angir hvor mye av egenskapen du smaker. Klokken ett er minst og tolv er mest. Klokkene beskriver egenskapene og ikke kvaliteten til produktet.

Klokkeverdiene betyr det samme for alle varetypene. For eksempel er hvitvin, rødvin eller øl med fylde 9 omtrent like fyldige, og hvitvin og rosévin med friskhet 8 omtrent like friske.

Fylde

Hvor stort og rikt smaker produktet? Konsentrasjonen av smaks- og aromastoffer, alkohol og eventuelt tannin bidrar til fylden. Få, om noen, av våre produkter har fylde 1. Vann har fylde 1, mens amerikansk chardonnay, rød bordeaux, portvin eller mørkt trappistøl kan ha fylde 9 eller høyere. Rødvin er normalt fyldigere enn hvitvin.

Garvestoffer

Hvor mye snerper rødvinen? Garvestoffer, eller tannin, bidrar til vinens fasthet og gjør at munnen snerper seg. Garvestoffer kommer fra druenes skall og steiner. Eikefat tilfører også vinen garvestoffer. Barbera er et eksempel på en drue som snerper lite, mens italiensk barolo eller fransk cahors og bordeaux er eksempler på faste rødviner som snerper mer.

Friskhet

Hvor friskt smaker produktet? Eplesyre, vinsyre, melkesyre og eventuelt karbondioksid er de viktigste bidragene til friskheten i produktet. Friskhet bidrar til saftighet i munnen. Vin er en syrlig drikk og har sjelden friskhet lavere enn fem. Produkter med høy friskhet kan for eksempel være tysk riesling, chablis eller rød burgund.

Sødme

Hvor søtt smaker produktet? Sukker gir naturligvis sødme, men også alkohol og moden frukt gir søtsmak. En tørr vin har sødme 1 eller 2, en halvtørr ligger mellom klokken 4 og 7. Klokken angir ikke eksakt sukkerinnhold, men smak av sødme. Et produkt med klokke 1 kan derfor inneholde litt sukker fordi friskheten skjuler sødmen.

Tips! Både på fronten av hylla i butikk og her i nettbutikken finner du sukkermengden oppgitt i gram per liter. Klikk på + (plusssymbolet) foran overskriften Innhold på produktsiden.

Bitterhet

Hvor bittert smaker ølet? Bitterheten kommer fra ølets humle og er en viktig smak i øl. Bitterhet gir ølet fasthet, selv om du kanskje forbinder bitterhet med noe negativt. India pale ale, pale ale og pilsner er eksempler på bitre øltyper.

 

Emballasje, kork

Skrukork

Skrukorken er kanskje den mest revolusjonerende, tekniske nyvinningen vinverdenen har sett siden glassflasken kom for 250 år siden.

Skrukork gir minimal fare for korkfeil (TCA), men problemet kan også komme fra eksempelvis vinens kontakt med fat. Skrukork holder lenger på vinens ungdommelige frukt og smak, mens naturkork per i dag gir en mer oksidativ utvikling på vinen. Vinen får raskere lagringspreg, og spesielt gjelder dette for hvitvin. Grad av lagringspreg kan være en fordel eller ulempe alt etter hva man foretrekker.

Flere typer skrukork

Det er vanlig å bruke en tilnærmet lufttett skrukork for hvite viner, mens det for viner som skal lagres lenge, og for rødvin, brukes en type skrukork som slipper inn omtrent like mye luft som naturkork. Forskjellen er at skrukorken slipper inn en konstant mengde luft, mens det med naturkork vil variere fra kork til kork.

Flere viner med skrukork

Salget av vin med skrukork har tidoblet seg på verdensbasis de siste 10 årene. I dag er det vanlig å finne skrukork på vin fra Australia og Tyskland. På New Zealand er skrukork så godt som standard. Over 70 prosent av all nyzealandsk vin har skrukork, mot 20 prosent på verdensbasis. Tidligere ble skrukork bare brukt på «hverdagsvin», men i dag er det produsenter som bruker det på flere av eller alle sine viner og på alle kvalitetsnivåer.

Lagring

Vin med skrukork kan lagres både stående og liggende. Det viktigste er at korken ikke skades, ved for eksempel slag eller støt. For øvrig gjelder de samme tingene som ved lagring av all vin, riktig lagringstemperatur og minimalt med lys.

 

Annen produktmerking

Fairtrade

Fairtrade-merket er en garanti for at dette produktet er håndtert etter internasjonale standarder for Fairtrade. Ditt kjøp fører til bedre arbeidsvilkår og tryggere sosiale forhold for småprodusenter og arbeidere i noen av de fattigere delene av verden.

Økologisk

«Økologisk» betyr at råvarene er dyrket uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk framstilte sprøytemidler. Produktet er sertifisert av en offentlig godkjent kontrollinstans. Biodynamiske produkter faller også inn under kategorien.

Usvovlet

Vinen er ikke tilsatt svovel, som er et vanlig konserveringsmiddel i vin. Den bør oppbevares svalt, det vil si under 15 grader celsius. Flere av vinene er ufiltrerte, og kan da være uklare og ha bunnfall.

Glutenfritt/svært lavt gluteninnhold

Alle glutenfrie produkter skal merkes med enten «glutenfri» eller «svært lavt gluteninnhold».

Glutenfri: De som blir syke av produkter som er merket «svært lavt gluteninnhold» skal holde seg til produkter som er merket «glutenfri». Produkter merket «glutenfri» inneholder opp til 20 milligram pr. kilo (20 ppm).

Svært lavt gluteninnhold: Produkter merket «svært lavt gluteninnhold» inneholder mellom 20 og 100 milligram gluten pr. kilo (20-100ppm).