Glasert kjeribbe med marokkanske krydder
Vi spiser pinnekjøtt laget av lammeribbe til jul og griller svineribbe om sommeren. Men prøv kjeribbe - det kan bli din nye favoritt!
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift:Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Geit og kje står ofte på menyen i nordafrikanske land. I Marokko lages gryter tradisjonelt i en tagine. Slike gryter har gjerne komplekse aromaer av sitrus, tørket frukt og varmende krydder, det samme har glaseringen i denne oppskriften.
Les ogsåDrikke til kjeribbe med marokkansk krydder
Glasert kjeribbe med marokkanske stekte poteter og yougurtdressing
Porsjoner: 4
Kjeribbe
- 2 stk (ca 5-600 g hver) ribbe av kje
- 1 liter eplejuice
- 3 ss honning
- 1 ts kumminfrø
- 8 stk tørket aprikos
- 2 ts ras el hanout
- 1 stk chilli
- salt og pepper
Slik gjør du
Del ribbene i to, salte og pepre og gni inn med krydder. Legg dem i en form med eplejuice, honning og aprikos. Ha over folie og stek på 160 grader i ca 2 til 2,5 timer. Sil av væsken og kok den inn til en glace (litt sirupaktig konsistens) og hell igjennom en sil. Ribbene skal nesten falle fra hverandre.
Før servering settes de inni ovnen på grill, eller legges på en grill mens man pensler begge sider med glacen gjentatte ganger. Skinnet skal bli sprøtt og glacen skal karamelliseres utenpå kjøttet.
Poteter
- 8 stk store ferdig kokte poteter
- ½ stk sitron
- 2 ss harissa eller annen chilli paste
- 4 fedd hvitløk
- 1 neve grønne oliven
- 1 dl olivenolje
- 1 neve finhakket persille
Begynn med å dele potetene i 2-3 cm store biter. Ha over olje, og salt, og legg på et brett sammen med hele fedd hvitløk som du knuser med flatsiden av kniven. Sitronen kan du dele i 4 biter og ha på brettet sammen med potetene. Stek på 180 grader ca 30 minutter. Rett før servering har du over harissa og oliven og blander med persille
Dressing
- 1 bunt fersk mynte
- ½ liter yoghurt naturell (gjerne tyrkisk)
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss tahini
- ½ stk sitron
Mos eller finhakk hvitløk og bland inn med youghurt, tahini og finhakket mynte, smak til med salt og pepper.
Sist oppdatert: