Vi ønsker deg velkommen igjen.
Lær om eitt tsjekkisk og to tyske øl.
undergjæra/lager
Pils er den mest kjende øltypen her i landet. Men visste du at pils stammar frå den tsjekkiske byen Plzen? 11. november 1842 blei den første pilsen i verda tappa her, og ølet blei raskt kopiert. Det er berre dei siste 50 åra at pils og andre lyse lagerøl har dominert ølverda.
Bokkøl har ei lang historie og kom opphavleg frå den tyske byen Einbeck. Byen, som blei ein del av Hansaforbundet på 1300-talet, eksporterte den gongen øl i stor stil. Bokkølet har likevel endra seg mykje sidan då.
Smak: I Noreg kjenner vi bokkøl som eit søtleg mørkt øl med litt balanserande bitterheit. Det mørke og karamelliserte byggmaltet gir det norske bokkølet preg av brunt sukker, honning og rista nøtter. Mørkt bokkøl blir òg bryggja i Tyskland, men der er òg lysare variantar vanleg.
Overgjæret/ale
Weissbier kommer fra Bayern i Tyskland. Noen av verdens eldste bryggerier brygger fremdeles dette ølet. Rundt 1960-tallet så det ut til at øltypen skulle forsvinne helt, men bare et tiår seinere hadde både tyskerne og mange andre land fått øynene opp for dette ølet igjen.
Weissbier merket som hefeweissen har gjærrester på flasken som gir et skyet øl med mer kremet munnfølelse enn de helt klare versjonene som merkes med kristal. Det finnes også hvetøl som kalles dunkel, og sterke varianter som merkes weissenbock. Men disse ølene har helt andre egenskaper.