Pils

Undergjæra/lager

Pils er den mest kjende øltypen her i landet. Men visste du at pils stammar frå den tsjekkiske byen Plzen? 11. november 1842 blei den første pilsen i verda tappa her, og ølet blei raskt kopiert. Det er berre dei siste 50 åra at pils og andre lyse lagerøl har dominert ølverda.

  • Smak: Pils er eit lyst og tørt øl med tydeleg bitterheit. Gjærtypen og den låge gjæringstemperaturen gir lite søtleik og fruktigheit til det ferdige ølet. Derfor er det råvarene malt og humle som gir dei tydelegaste aromaene til pilsen. Kokt korn og havrekjeks stammar frå det lyse byggmaltet, mens kanel, tørka høy og urter kjem frå humlen.
  • Pils og mat: Den moderate søtleiken og fylden i pils gjer at maten ikkje bør vere for smaksrik eller søt. Fisk og lyst kjøtt av ymse slag, passar fint.
  • Liknande øltypar: export, münchener og bayer
  • Verdt å prøve til pils: biff tartar

Bokkøl

Undergjæra/lager

Bokkøl har ei lang historie og kom opphavleg frå den tyske byen Einbeck. Byen, som blei ein del av Hansaforbundet på 1300-talet, eksporterte den gongen øl i stor stil. Bokkølet har likevel endra seg mykje sidan då.

Smak: I Noreg kjenner vi bokkøl som eit søtleg mørkt øl med litt balanserande bitterheit. Det mørke og karamelliserte byggmaltet gir det norske bokkølet preg av brunt sukker, honning og rista nøtter. Mørkt bokkøl blir òg bryggja i Tyskland, men der er òg lysare variantar vanleg.

  • Bokkøl og mat: Dei søte og karamelliserte aromaene gjer at mørkt bokkøl passar til mat som er spesielt smaksrik, eller som har tydeleg søtleik. Døme er forskjellige kaker, kremdessertar og skarpe ostar.
  • Liknande øltypar: juleøl og mørk münchener
  • Verdt å prøve til bokkøl: moltekrem

Weissbier

Overgjæret/ale

Weissbier kommer fra Bayern i Tyskland. Noen av verdens eldste bryggerier brygger fremdeles dette ølet. Rundt 1960-tallet så det ut til at øltypen skulle forsvinne helt, men bare et tiår seinere hadde både tyskerne og mange andre land fått øynene opp for dette ølet igjen.

Weissbier merket som hefeweissen har gjærrester på flasken som gir et skyet øl med mer kremet munnfølelse enn de helt klare versjonene som merkes med kristal. Det finnes også hvetøl som kalles dunkel, og sterke varianter som merkes weissenbock. Men disse ølene har helt andre egenskaper.

  • Smak: Gjærtypene som vanligvis brukes til lyst weissbier, gir en markant krydret fruktighet som minner om banan, aprikos og nellik. Tysk lov krever at ølet baseres på minst halvparten hvete. Det gir en både en kremet munnfølelse på grunn av proteinene i hveten og aroma som minner loff og blomster. Weissbier har vanligvis lite bitterhet fra humle.
  • Weissbier og mat: Det lyse maltpreget i weissbier passer godt til lyst kjøtt, som kylling og svin, og den tydelige fruktigheten gjør at maten godt kan ha både litt sødme og salt. Pølser, grillet svinekjøtt eller kylling og ikke minst røkt eller salt svinekjøtt med surkål eller rotmos passer godt.
  • Liknende øltyper: wit, blonde
  • Verdt å prøve til weissbier: salat med grillet chevre

Podkast 8. Overgjæret og undergjæret øl

Hva er forskjellen på overgjæret og undergjæret øl? Hva har det å si for smaken? Hvor hører pils og pale ale hjemme?