Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

amfori_artikkel.jpg

Tett på i Sør-Afrika

Vinmonopolets systematiske innsats for å sikre gode arbeidsforhold i Sør-Afrika ble nylig anerkjent med en internasjonal bærekraftspris.


Vinens verdikjede fra drueplukkeren til Vinmonopolet har mange ledd. Det er enklere å ha kontroll på arbeidsforhold og HMS gjennom de siste leddene frem til deg som kunde.

Vinmonopolet jobber for å bidra til endring blant de i den andre enden av verdikjeden, de som er mest sårbare – drueplukkerne.

Dette er et uoversiktlig bilde, der det gjerne er 10-15 underleverandører av druer til en og samme flaske vin fra produsenten. Likevel – vi kan ikke lukke øynene og skylde på en komplisert verdikjede.

Fikk pris for bærekraftarbeidet

Vårt systematiske arbeid i Sør-Afrika ble i juni anerkjent med prisen «Excellence» av bærekraftorganisasjonen Amfori.

Amfori har over 2000 medlemmer, deriblant kjente merkevarer som Adidas, Gant og Hugo Boss, og supermarkedkjeder som El Corte Ingles, Coop Danmark og ICA-kjeden i Sverige.

Kursing og samarbeid med arbeidere og farmere

En vanlig tilnærming for å følge opp arbeidsforholdene i produksjonsland, er å gjennomføre revisjoner. Vi ønsket å gjøre mer enn bare å revidere, og vi fikk med oss Amfori på en tettere tilnærming.

I sommer gjennomførte vi både kursing av tillitsvalgte for å bevisstgjøre dem i sine rettigheter, og kursing av druebønder og vinprodusenter for bedre å gjøre dem i stand til å gjennomføre og bestå revisjonene.

Vi tar små skritt av gangen, og enda er det mye som gjenstår for å sikre akseptable arbeidsforhold i sør-afrikansk vinindustri. Vi ser imidlertid at vår innsats fører til langsiktig endring og bedring av arbeidsvilkårene.