Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Last ned brosjyrar og infohefte

bli en ølsmaker, illustrasjon til vinmonopoletno-1290px-red.jpg

I alle butikkane våre får du gratis brosjyrar, kort og infohefte der vi gir deg tips om drikke og mat. Her kan du laste ned dei same trykksakene i elektronisk format.

 1. Drikke til dessert

  I «Drikke til dessert» kan du lese hvordan ulike dessertviner lages, lære mer om teorien bak å sette drikke til søtsaker – og ikke minst få både klassiske og nyskapende tips til gode kombinasjoner. Har du for eksempel prøvd IPA til gulrotkake? Eller musserende sake til fruktsalat? Brosjyren tar også for seg gode alkoholfrie kombinasjoner, der melk, kaffe eller eplemost gjør en vel så god jobb som øl og vin.

  Last ned .pdf for Drikke til dessert (1.0 MB)
 2. Musserende og perlende vin

  «Musserende og perlende vin» handler om bobler fra land som Frankrike, Italia og Spania, i tillegg til mindre betydelige, men spennende aktører som Storbritannia, Australia, Sør-Afrika og Tyskland. Du kan lese om forskjellene mellom champagne, cava, pétillant og prosecco – og få gode tips til lagring og matching med mat.

  Last ned .pdf for Musserende og perlende vin (1.2 MB)
 3. Bli en ølsmaker

  Denne brosjyren hjelper deg å bli kjent med øl og sette ord på det du smaker. Du får tips om nyttige smakinger, oversikt over ølstiler og enkle forklaringer på hvorfor øl smaker forskjellig.

  Last ned .pdf for Bli en ølsmaker (3.3 MB)
 4. Bli en vinsmaker

  Er du nysgjerrig på smak og vin, men føler du ikke kan så mye? Vil du sette ord på det du smaker, men får det ikke helt til? Vil du lære å kjenne din egen smak og forstå hvorfor noen viner regnes som bedre enn andre? Da bør du gå sammen med flere og bruke dette heftet.

  Last ned .pdf for Bli en vinsmaker (1.8 MB)
 5. Drikke for alle (0.8 MB)

  Det finnes mye god drikke som ikke inneholder alkohol. Tiden da man måtte ta til takke med brus eller dårlig alkoholfri vin er over. I denne brosjyren kan du lære mer om eplemost og alkoholfri vin og øl.

 6. Litt om øl (9.4 MB)

  Øl og mat er mer enn pils og pølse. Hva er verdens villeste øl og hvordan smaker det? Denne brosjyren gir deg svaret. Her presenteres åtte klassiske øltyper og hva slags mat som passer til. Eller du kan lese om de mest brukte råvarene i øl og litt om lagring og serveringstemperatur. Bak i brosjyren finner du en oversikt over 50 matretter med ølforslag.

 7. Nyttig om mat og vin (0.3 MB)

  Hvor lenge kan en vin ligge? Og hvor lenge bør den ligge? Hvor mye vin skal jeg beregne til helgens selskap? Dette og andre praktiske spørsmål om vin gir denne brosjyren deg svar på. Blant temaene er tips om serveringstemperatur, feil i vin, karbohydrater og servering av vin. Er du blant dem som er interessert i mat- og vinkombinasjoner? I denne brosjyren får du gode råd og en tabell med mat-og vintips.

 8. Hva er i vinen (1.4 MB)

  I denne brosjyren kan du lese om noen av stoffene som kan finnes i våre produkter. Du kan også lese om hvordan kroppen på kort sikt kan reagere på enkelte stoffer.

 9. Brennevin (1.3 MB)

  Hva er et godt brennevin? Hva skal det smake, og hvorfor? Dette er spørsmål vi prøver å gi deg svar på i denne brosjyren. Råvaren og destilleringen er det som avgjør kvaliteten på brennevinet. Her presenterer vi åtte vanlige råvarepregede brennevin. Hva er de laget av, og hva smaker de? I tillegg forklarer vi prinsippene bak destillering og brennevinsproduksjon. Du får også gode tips om smaketeknikk og servering, og en guide til hvordan du kan lese og forstå ulike brennevinsetiketter.

 10. Drikke til ost (1.9 MB)

  Hva smaker egentlig roquefort? Passer det best med rødvin eller hvitvin til ost? Denne brosjyren gir deg svaret på dette og mye annet. Brosjyren er for deg som er nysgjerrig på smak og vil lære å kombinere ost og drikke. Vi har valgt ut femten oster fra ulike kategorier, der hver ost er omtalt med korte fakta, egenskaper og drikkeforslag. Dersom favorittosten din ikke er omtalt, finner du den sannsynligvis likevel i tabellen bakerst i brosjyren. Der er over 40 oster listet opp, med forslag til vin, øl, sider eller sterkvin som passer å drikke til. Du får også tips til tre ulike ostefat med drikkevalg.