Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Lær å lage risotto som i Piemonte

Joda, Italia er pasta og pizza. Sitroner, tomater og oliven. Men Italia er også ris, smør, fløte, sopp og spekemat. Kokken Andrea viser deg ekte norditaliensk risotto med rødvin.

risotto AV.jpg
Foto: Getty Images

For nord i støvellandet dyrkes det ris på åkre og sletteland. Smeltevann fra fjellene ledes inn i rismarkene som ligger ned mot den flate Po-sletta. Og opp fra vannspeilene vokser det grønne planter med riskorn. Dette er risottoens hjemland, hvor vi finner lokale rissorter som Arborio og Carnaroli.

Og kokker som Andrea Marucco fra Trattoria del Soggiorno i Gattinara koker risen i hjemmelaget kraft og den lokale rødvinen fra et av de små områdene i Alto Piemonte.

Resultatet er en kremet risotto med dyp og rik smak.

 

I videoen over viser Andrea deg hvordan ekte Risotto al Gattinara skal lages.

Les mer om Alto Piemonte: Alto Piemonte er en uoffisiell, men mye brukt betegnelse på vinområdene i Piemonte som ligger mellom byen Biella i vest og Borgomanero i øst. Bli kjent med området, historien, appellasjonene og druene. 

 

Slik lager du Risotto al Gattinara

Til 4 personer

Kraft:
1 høne eller kylling
1 stor løk
5 stilker stangselleri
2 gulrøtter
1/2 purre
1 hvitløksfedd
1 ts hel pepper
1-2 nellikspiker
1/2 ts einerbær
1 bunt krydderurter (helst persillestilker, timian og laurbær)
salt
5 liter vann

Risotto:
320 gram risottoris, helst carnaroli
1 middels stor løk
1,5 dl rødvin (gjerne Gattinara)
2 ss olivenolje
8 ss smør
5 ss revet parmesan
kvernet pepper
revet muskatnøtt
laurbærblad

Til dekorasjon:
5 dl rødvin (gjerne Gattinara)
3 ss sukker

Fremgangsmåte:

Kraften lager du slik: Del høna i biter og legg den i en gryte sammen med selleri, gulrot, løk, hvitløk og purre. Ha i nellik, einerbær, pepper, litt salt og krydderkvasten. Hell på vann. Kok opp, og senk deretter varmen. Skum av underveis, og la kraften putre i 3 timer.

Hvis du vil dekorere risottoen slik Andrea gjør i videoen, kan du lage en rødvinssirup på forhånd. Hell vinen og sukkeret i en kasserolle, og kok blandingen over lav varme til den får en sirupsaktig konsistens. Avkjøl.

Risottoen lager du slik: Hakk løken og stek den blank i olje og 2 ss smør, i en kasserolle med bred bunn. Tilsett et laurbærblad. Hell i risen, og rør rundt. Hell på halvparten av rødvinen. Når den har fordampet, begynner du å spe med varm kraft, en øse av gangen. Rør ofte, og spe med mer kraft når det begynner å bli tørt i gryta. Totalt tar det 16-18 minutter før risen er ferdig.

Når det gjenstår 5 minutter, heller du i en ny slant rødvin, men ikke bruk opp alt. Når risen er kokt, tar du gryta av varmen. Rør inn resten av smøret, parmesanosten og den siste skvetten med rødvin. Smak til med kvernet pepper, revet muskatnøtt og salt.

Spre risottoen på flate tallerkener, og server straks – gjerne med noen striper av rødvinssirup som pynt.

Buon appetito!

Les også: Alto Piemonte ligg klemt inne mellom Alpane og storebrørne Barolo og Barbaresco. Men no vil veslebror opp og fram. Væpna med Nebbiolo og nye tankar.