Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Ikke kjøp alkohol til mindreårige

I vår prisvinnende kampanjefilm viser vi hvor galt det kan gå når mindreårige drikker alkohol. Si nei. Ikke kjøp alkohol til mindreårige.

Tekst:
Vinmonopolet

foto

Foto:
Try/Einar film

Vinmonopolets kampanjefilm "Vær så snill!" ble 16. februar tildelt utmerkelsen "Gullfilmen 2016" som den beste reklamefilmen vist på kino i 2016.  Les mer om prisen på kampanje.com

Altfor mange unge voksne kjøper alkohol til søsken og venner som ikke er gamle nok. Halvparten sier at de gjør det fordi det er vanskelig å si nei. Målet med vår nye kampanje er at det skal bli vanskelig å si ja. 

Vi retter kampanjen mot eldre søsken og venner som langer alkohol. 

- Vi håper filmen vekker gufne følelser, og bidrar til at unge voksne oftere sier nei til å lange alkohol til mindreårige. Det sier Hilde Britt Mellbye, administrerende direktør i Vinmonopolet.

Kampanjefilmen kommer på kino, og den spres via sosiale medier i november og desember. Filmen viser med enkle, men sterke virkemidler hvordan en uskyldig tur på Polet ender i panikk og fortvilelse senere på kvelden.

Her kan du se vår nye kampanjefilm:

 

UNGDOM OPPLEVER MYE UBEHAG I FYLLA

Altfor mange ungdommer havner i ubehagelige situasjoner i fylla. Risikoen for å oppleve skamfulle episoder, krangling og vold, seksuelle opplevelser man angrer på, og ulykker og skader, øker markant når unge drikker alkohol. At mye av det som skjer på fest dokumenteres og deles kan gjøre situasjonen enda verre.

Det er denne type konsekvenser vi ønsker at eldre søsken og venner skal tenke på før de svarer på spørsmålet «kan du gå på Polet for meg?».

Mange synes det er vanskelig å si nei. Men er du voksen nok til å kjøpe øl og vin, så er du voksen nok til å si nei, mener vi.

Vi gjennomførte i år en undersøkelse blant ungdom og avdekket at svært mange kjøper alkohol til sine mindreårige søsken. Den som langer bryter ikke bare loven, han eller hun har også et medansvar for de vonde opplevelsene den mindreårige risikerer å få, sier Mellbye.

 

VI SLÅR NED PÅ LANGING

Det er gode grunner til at vi har aldersgrenser på alkohol. Av de samme grunnene har Vinmonopolet rutiner for å være på vakt mot langing, og vi trener ansatte på å avdekke og slå ned på langing.

Vi nekter unge voksne og foreldre å kjøpe alkohol til mindreårige daglig, både når det skjer åpenlyst og når vi har sterke mistanker. Da nekter vi salg og vurderer anmeldelse. Det er en brysom prikk å ha på rullebladet, men vold, skader og ulykker som rammer småsøsken eller yngre venner er nok det aller verste, sier Mellbye.

Mange mindreårige får sitt første møte med alkohol i førjulstiden. Politiet forteller hvert år om ravende fulle ungdommer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv eller andre, og om tynnkledde, hjelpeløse ungdommer som er ute i vinterkulda.

 

- DET ER IKKE VERDT DET

- Vi ønsker å gjøre det klart at det du gjør for å være grei, fort blir alt annet enn greit. Den kjipe følelsen du får hvis du sier nei, er småtteri sammenlignet med den dårlige samvittigheten du må leve med hvis det går galt. Ta vare på hverandre, og si nei når noen spør om du kan kjøpe alkohol til dem, det er rett og slett ikke verdt det, avslutter Mellbye.

http://vennelanging.no/

NRK Her og nå har snakket med studenter i Oslo som forteller at det er lett for mindreårige å få tak i alkohol. Her kan du høre radioreportasjen.  

Vår butikksjef i Oppdal, Turid Tøfte, sier til lokalavisen OPP.no at langing av alkohol må bli tema allerede på barneskolen.