Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Skrei fra hale til skjegg

Skreien er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør. Det kan neppe være tilfeldig at Valentinsdagen og det offisielle startskuddet for skreisesongen er på samme dag.

skrei smal.jpg
Foto: Tommy Andresen

Lofotfiske har en egen klang i Norge. Det er svart hav, og det er hav som koker, det er slit og ruskevær og gylne øyeblikk. Etter minst fire-fem år som frittsvømmende individer i det iskalde Barentshavet, returnerer skreien til norskekysten. Da er den blodtrimma, muskuløs og veldig klar for å føre generasjonene videre.

Millioner av skrei møtes til paringslek på dypene utenfor Nord-Norge i vintermånedene. Men kysttorsk finner vi i fiskedisken hele året.

 

Det er typisk torsk å være god

Skreien, i likhet med torsk, kler utrolig mange smaker. I tillegg til klassikeren skrei, lever og rogn, har skinnstekt skrei med en fløyelsmyk mandelpotetmos og brunet smør med bacon, blitt en stor favoritt. Eller hva med en asiatiskinspirert honning- og soyamarinert skrei med kokosris?
 
For mange er rødvin en klassiker til torsk servert med lever og rogn, men det er lettere å finne en passende hvitvin. I denne artikkelen får du oppskrift og våre tips til drikke som passer til skreimølje. Du kan også lytte til vår podcast; Vin til skrei og torsk
 
«Alt» på skreien/torsken kan brukes: fileter, tunge, kjaker, bein, svømmeblære, lever og rogn. Til og med skinnet, øynene og skjegget kan bli sprøtt hipstersnacks. Skrei og torsk smaker ikke så mye i seg selv så tilberedningsmetode og tilbehør blir avgjørende for drikkevalget
 

Stekt torsk og skrei

Skreifiletene er kjøttfulle og kan enkelt bli til de feteste «torskebiffer» i panna. Det smaker like mye stekt som fisk av stekt fisk. Stekeskorpa gir en nøtteaktig og tydelig smak. Bruningen i stekepanna endrer farge og aroma på maten. 
 
Tips! Både bermelaging (lagring på gjærrester), aldersutvikling og fatlagring er prosesser som gir aromaer til vinen som fremhever smaken av stekeskorpa. Prøv chardonnay fra California eller en chenin blanc fra Loire.
 
Mange øl har maillardaromaer. Prøv en brown ale eller bokkøl til stekt fisk. Et alkoholfritt ingefærøl har jordlige aromaer som passer godt til det stekte.
pannestekt skrei 3_4.jpg

Steking av fisk

Øs stekefettet over fisken. Da stekes den både fra oversiden og undersiden. Nå blir den fort ferdig, så følg godt med. Igjen er det smart å ta fisken av varmen før den er helt ferdig, og la den hvile seg ferdig på ettervarmen.

Trukket torsk og skrei

Det er lite, men ren aroma i trukket og dampet torsk. Få ingredienser trenger så lite bearbeiding og tilbehør for å skinne. For å fremheve fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet.
 
Tips! Gode valg kan være chablis, muscadet eller assyrtiko fra Hellas. De som ikke vil ha vin kan prøve et lyst øl med lite bitterhet. Alkoholfritt alternativ er sitronlemonade tilsatt litt mineralvann. 
dampet skrei 3-4.jpg

Damp eller vann

Velger du å trekke fisken i vann, må du huske å salte kokevannet godt. Det kan med fordel være like salt som sjøvann. Vannet skal koke idet du har i fisken, men skrus ned med en gang fisken legges i. La den trekke i ca. 4–5 minutter.

Tilbehøret

Med sandefjordsmør så er det sausen som setter mest smak på maten. Da er det naturlig å velge en chardonnay med litt fatpreg fra USA som har en fet munnfølelse og aromaer som minner om smør, fløte og nøtt.

Mange ønsker å drikke rødt til torsken. En fruktig barbera, gamay eller pinot noir blir ikke for snerpende eller overdøvende til retten. En lett rødvinssaus eller sjy er nydelig til torsk og vil også gjøre det lettere å få en rødvin til å passe til. Se vår oppskrift her

Når tilbehøret også er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge vin. Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. 

 

Tips! Med aromatisk tilbehør som asiatiskinspirerte sauser passer det godt med en aromatisk, frisk og saftig hvitvin med solid fruktighet.

Prøv for eksempel en italiensk vin av druetypen Vermentino, Torrontes eller Semillon fra Argentina, Chenin Blanc fra Loire, Riesling fra Østerrike eventuelt en tysk Riesling fra Nahe med litt restsødme hvis du er ekstra glad i chili. Kombucha, fermentert te, er et spennende alkoholfritt alternativ.

Se våre artikler om ceviche av skrei og skreitaco

stekt skrei og torsk med smør.jpg

Kjaker

Det faste, fine fiskekjøttet i skreikjaken er en delikatesse og er på størrelse med et kamskjell.  Du kan tilberede den og velge tilbehør som du ville gjort med kamskjell eller torsk

 

Chips-o-hoi

Torsketunger er også en delikatesse og er vanlig husmannskost i Nord-Norge, gjerne stekt i smør, servert med råkost og remulade. De egner seg kanskje enda bedre som "fish & chips". Se vår oppskrift på friterte torsketunger med dillmajones.

Frityrstekte tunger med  friterte poteter og tartarsaus. Det er lett å velge øl til en slik rett, enten en lys lager med eller uten alkohol eller en geuze surøl. Men musserende vin med autolysepreg går som hånd i hanske til fritert mat. Cremant og champagne er gode valg. Eller kanskje engelsk musserende?

Alkoholfri musserende eller et lyst alkoholfritt øl går godt til fritert fisk.

 

Litt blærete

Svømmeblæren ligger inni buken, be fiskehandleren om å skjære den ut for deg. Skyll og skrap den helt ren, kok den mør og tørk den i stekeovnen til den er helt tørr. Deretter friterer du den i olje på 190 grader og den puffer seg som "baconcrisp".

Server som snacks med majones av røkt skreirogn sammen med et glass musserende med eller uten alkohol når gjestene kommer.

Du kan gjøre samme prosess med skinnet på skreien, bare husk å skrape bort skjell først

 

Uansett valg kan du glede deg over et måltid bestående av kjærlighet, tålmodighet og trofasthet.

 

I Vinbladet mars 2020 får du tips og oppskrifter med torsk av vår polkokk Andreas Ingul

andreas ingul portrett.jpg

Kokketips!

Et tips til forrett kan være en ceviche med blodappelsin, avokado,chili og lime En riesling feinherb passer godt til.