Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Lansering i spesialbutikkene - vinslipp fra Italia og lansering av spesialøl

spesial_GettyImages-831092472_XS.jpg

Torsdag 13. september ble det lansert en rekke produkter i spesialbutikkene. Her får du oversikt over hvilke produkter som nå er tilgjengelige i de ulike butikkene og nettbutikken.

Tekst:
Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng

foto

Foto:

13.09.2018 kl 10:00 – Spesialslipp Italia

Spesialbutikkene for vin er Bergen Valkendorfsgaten, Hamar, Oslo CC Vest,  Oslo Aker Brygge, Sandefjord, Sandnes Sentrum og Trondheim Valentinlyst.

13.09.2018 kl 10:00 – Spesialslipp +ØL

Spesialbutikkene for øl er Oslo Aker Brygge, Bergen Storsenter, Sandnes Kvadrat, Trondheim Bankkvartalet, Ålesund Moa, Tromsø Langnes, Molde, Kristiansand Lillemarkens, Bodø City Nord. Oslo Storo og Oslo City er også på vei som nye spesialbutikker for øl.

 14.09.2018 kl 08:00 – Nettbutikk

Et utvalg spesialvarer blir lansert i nettbutikken fredag 14. september

 

Lanseringslister

Lanseringslistene viser alle varelinjene som blir lansert, hvilke butikker som har hver enkelt varelinje og hvilke varelinjer som er til kvotering.

På denne siden finner du lister som viser hvilke produkter som lanseres - både for italiensk vin og for øl. Dokumentene viser også hvor mange flasker av hvert produkt som er tilgjengelig i de ulike spesialbutikkene, og hvilke varer som eventuelt er kvotert.

 

Merk: Det tas et klart forbehold om endringer i antall og fordeling.

For varer som kvoteres, vil butikkene benytte et kølappsystem. Kølappene deles ut fortløpende til kunder som møter opp før butikkene åpner. Kunder med kølapp må henvende seg til informasjonsskranken umiddelbart etter åpning for å få utdelt varene. Dersom kunden ikke er på plass i informasjonsskranken når nummeret ropes opp, går tilbudet til neste i køen. Når de som står i kø har fått utdelt sine fordelte varer, vil eventuelle resterende varer bli solgt uten kvoteringer.

Vinmonopolet har anledning til å tilføye/fjerne eller endre på varer til fordeling frem mot nyhetslanseringen.

Ta kontakt direkte med butikkene dersom du ønsker å få registrert kundeordre. Merk at kundeordre behandles etter kl. 11 på lanseringsdagen.

Spesialprodukter kan ikke overføres til andre butikker, eller mellom nettbutikken og fysiske butikker.

 


Montepulciano er en blå drue og Italias nest mest utbredte autoktone druesort. Først og fremst i regionene Abruzzo, Molise og Marche, men også Umbria, Lazio, Puglia, Emilia-Romagna og Toscana. Det spekuleres i om druen kan ha sitt opphav i Toscana, men den har ingen sammenheng med landsbyen ved samme navn. I Abruzzo er det en felles oppfatning at montepulcianodruen stammer fra områdene rundt landsbyene Tocco da Casauria og Torre de Passeri. En oppfatning som får støtte hos mange ampelografer.

 

Montepulciano modner sent og er avhengig av et varmt klima for ikke å gi grønne aromaer. Fullmoden gir den en vin med dyp farge, en del tanniner og godt med ekstrakt og alkohol. Vinene kan være massive og dype. I tidligere tider var det vanlig å lagre vinen i lang tid på store fat for å mykne tanninene. 80- og 90-tallet så en tendens til mykere viner. Rimelige viner med mer fokus på ung frukt og bruk av stål i stedet for fat. De siste årene har vi sett en tendens til å vinifisere montepulciano på en lettere måte, med mer fokus på friskhet og eleganse.

Spesielt Abruzzo har også en historie med å fremstille en lys rød utgave av montepulciano med kun en kort skallmaserasjon. Disse selges som Cerasuolo d’Abruzzo og ligger stilmessig mellom en rosévin og en rødvin. Med andre ord kan vi slå fast at montepulcianodruen produseres i et vidt spekter av stilarter. Spesielt anerkjent montepulciano kommer fra områdene Conero, Rosso Piceno Superiore og Offida i Marche og Abruzzos regionale appellasjon Montepulciano d’Abruzzo.

På spesialslippet 13.september blir det tilgjengelig et vidt spekter av vin laget på montepulciano. Fra frisk Cerasuolo, via elegante uttrykk for druen til de mest massive utgavene. Noe for enhver smak.

 

Verdicchio er Marches mest kjente hvitvinsdrue. Produksjonen er stor og historisk ble rimelig verdicchio ofte solgt i en amforalignende grønn flaske (til tross for amforaformen kom mange likevel til å kalle den for fiskeflasken i den tro at flasken etterlignet formen til en fisk).

Verdicchio er en drue som kan gi stort utbytte og den har en god del bitterstoffer. Rimelig verdicchio gir derfor ofte en lett og frisk hvitvin med en touch av bitterhet på finish. Trikset er å skape en resulterende vin som gir mer dybde enn dette. Eik, malolaktisk gjæring, maserasjon, høy modning, begrensning av utbytte, mye har vært prøvd og i dag finnes verdicchio i alle stiler. Mest vellykket er nok verdicchio som har et begrenset utbytte, presses forsiktig og får beholde godt med friskhet og ikke for høy alkohol. Verdicchio i en slik stil er ofte en anvendelig matvin til det meste av fiskeretter og grønnsaker.

Verdicchio dei Castelli di Jesi er Marches mest kjente appellasjon for hvitvin. Området ligger litt nord for regionshovedstaden Ancona og i innlandet i et åsete landskap som leder opp til Appenninene. Beveger man seg lenger innover mot fjellene kommer man til det mindre området Verdicchio di Matelica, som produserer druer som er en tanke syrligere og knappere enn i Jesi. Allikevel er ofte produsentens valg mer avgjørende for stil enn de klimatiske forskjellene.

 

Trebbiano d’abruzzo tilhører den store trebbianogruppen med druer. Disse druene samles i et felles navn og felles morfologiske egenskaper, men med uavklart eller manglende slektskap.

Trebbiano toscano er den mest utbredte og er identisk med Frankrikes ugni blanc. Trebbiano toscano er utgangspunktet for en nøytral og frisk vin. Trebbiano d’abruzzo er Abruzzos trebbianoutgave og ampelografisk er det ikke lenger i tvil om at druen ikke er identisk med trebbiano toscano. Trebbiano d’abruzzo er en egen druesort. Men identiteten er likevel uklar. Lenge gikk det rykter om at trebbiano d’abruzzo var identisk med bombino bianco, men dette er også nå avkreftet.

Problemet for produsentene i Abruzzo er at det som finnes i vinmarken, og som historisk er solgt som trebbiano d’abruzzo, viser seg å være både bombino bianco, trebbiano toscano og druesorten trebbiano d’abruzzo. Regelverket har tatt høyde for denne historiske forvirringen og tillater nå alle disse druetypene solgt som trebbiano d’abruzzo. En etikett med trebbiano d’abruzzo DOC kan altså være laget av tre forskjellige druesorter, til tross for benevnelsen av en druesort på etiketten. Appellasjonens kanskje mest berømte utgave, Valentinis trebbiano d’abruzzo er for eksempel laget av 100% bombino bianco. Dermed oppstår også den situasjonen at det er lite fellestrekk ved vinene.

Trebbiano d’abruzzo kan være en lett og frisk og nøytral vin som må drikkes ung, til å være egenartet og blant de mest lagringsdyktige i hele Italia. Her gjelder det med andre ord å finne frem til de gode produsentene bak en felles navngivning på etiketten.

 

Pecorino er en gammel glemt drue som er brakt frem igjen og oppnådd mye heder og ære i den senere tid. Druen finnes både sør i Marche og nord i Abruzzo og stammer fra Sibillinifjellene i Appenninene på grensen mellom disse to regionene.

Det var produsenten Guido Cocci Grifoni som startet kommersiell produksjon av druen med en beplantning gjort i 1987. I år 2000 var det kun 87 hektar plantet med pecorino, men i 2010 hadde dette vokst til 1110 hektar og det har fortsatt å øke etter dette. Pecorino gir lavt utbytte, men modner tidlig og har god resistens mot sykdommer. I glasset gir den en vin med en egenartet urtepreget fruktighet med kremet fylde og høy syrlighet. Dette er dype og konsentrerte hvitviner med en struktur som tilsier at pecorino har lagringspotensiale, men det gjenstår å se hvor gode eldre utgaver blir.

På spesialslippet 13.september blir et knippe svært gode utgaver av pecorino tilgjengelig.

 

Årgangsvurderinger i Marche og Abruzzo

2013: En vanskelig årgang med en spesielt krevende vår. Mye regn og kaldt vær gav dårlig blomstring. Arbeidskrevende og liten avling som også opplevde en del høye sommertemperaturer. Høsten var dog fin og kvaliteten som ble høstet var strålende.

2014: En mild vinter gav en tidlig start på sesongen. Men igjen var våren kald og våt. Regnet fortsatte utover sommeren og gav stort sykdomspress. Mye arbeid i vinmarken var påkrevd. Igjen ble høsten redningen. Flott septembervær gav produsentene mulighetene til å gjøre gode seleksjoner, noe som var påkrevd etter alt sykdomspresset. De beste vinene er friske og aromatisk presise. Spesielt for de hvite vinene er 2014 en stor årgang.

2015: Etter en våt vinter kom endelig en vår som var enklere å hanskes med. Knoppskyting og blomstring foregikk under gode betingelser. Ingen frost eller sykdomspress. Våren gav den nødvendige nedbøren og ikke mer. Sommeren ble varm. Særlig juli, hvor man registrerte de høyeste temperaturene hittil i Italia. Allikevel ble det ingen fare for tørke. Den våte vinteren hadde gitt nok grunnvann og i august kom regnet tilbake. Ikke mye regn, men akkurat nok til at modningen i 2015 ble perfekt. Innhøstningen startet tidlig og det ble høstet svært perfekte druer med god modning. En strålende årgang, spesielt for rødvin, men også flotte hvite viner.

2016: Svært mild og tørr vinter gav en tidlig sesongstart. Knoppskytingen kom to uker tidligere enn normalt. Redselen for vårfrost var stor og Abruzzo ble også hardt rammet. På grunn av den milde vinteren var det også stort sykdomspress. Våren med mye regn gav gode vekstvilkår for meldugg. Mye arbeid måtte nedlegges i vinmarken for å bekjempe sykdom dette året. Det ble et svært arbeidsintensivt år. Enkelte pene sommerdager ble avløst av regn og en skyet værtype. Sykdomspresset vedvarte utover sommeren og inn i høsten. Avlingen ble liten og god seleksjon var påkrevd. Kvaliteten for de som gjorde en god jobb er imidlertid svært høy.

2017: Et vanskelig år for italienske vinmakere, hvor utbyttet ble det laveste på 60 år. Gjennomsnittlig var Abruzzo ned 30% i forhold til den allerede lave avlingen i 2016, Marche høstet 25% mindre utbytte. Igjen var det spesielt vårfrost som minimerte avlingen. I den motsatte enden av temperaturskalaen opplevde Marche og Abruzzo svært høye sommertemperaturer med tørke. Tross vårfrosten var det også lite regn og vannmagasinene i Marche var allerede lave da tørken satte inn. I Abruzzo måtte det irrigasjon til denne sommeren. Innhøstningen startet tre uker tidligere enn normalt. Druene som ble høstet var sunne, små og svært konsentrerte.