Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Nyttårsmåltid med og uten bobler

sprudlende-nyttårsmåltid-drikke-til-festmiddag-2017-artikkelbilde.jpg

Champagne og musserende kan være flott følge til hele nyttårsmiddagen. Her er de beste kombinasjonene - og noen tips hvis du vil variere med alkoholfritt, øl eller stille vin .

Tekst:
Anders Roås Stueland og Trond Erling Pettersen

foto

Foto:
gettyimages.no

Skal vi gi ett champagneråd til nyttår, må det bli å la champagnen komme på bordet sammen med maten, mens sansene er på topp. Både smaksrikdommen og friskheten i champagnen kommer til sin rett med mat, og boblene virker smaksforsterkende.

Ekte champagne kommer fra Champagne-området i Frankrike. I tillegg finnes gode, og ofte rimeligere, alternativer, som samles under betegnelsen musserende viner fra andre områder – både i Frankrike, Italia, Spania og flere oversjøiske land.

 

Musserende vin gjennom hele nyttårsmåltidet

 

Frisk aperitiff


En aperitiff har flere funksjoner enn å ønske gjestene velkommen. Aller viktigst er at den skal gjøre deg klar til måltidet, vekke sansene og skjerpe appetitten. Noe hvitt, friskt, tørt og ikke for alkoholsterkt som en lett champagne, en Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs, Crémant de Loire eller prosecco passer godt. Musserende vin uten alkohol eller fruktmost med bobler er også en snasen aperitiff.

Les også: Slik lages musserende vin


Forrett


Som start på et festlig nyttårsmåltid, kan du for eksempel servere østers eller kaviar. Da passer det bra med en tørr, ikke så kraftig vin, gjerne en Blanc de Blancs – altså en musserende vin laget av bare grønne druer.
 

Hovedrett


Musserende vin eller champagne kan være et spennende valg til den tradisjonelle nyttårskalkunen. Prøv gjerne en Blanc de Noirs, som er en champagne laget av kun blå druer, eller en annen fyldig musserende vin til kalkunen.

Pinnekjøttet er fett, salt og har eventuelt røkt smak, og det er viktig å velge en vin med solid frukt og høy syrefriskhet. Velg gjerne en rik type, for eksempel en Blanc de Noirs.

Type, tilberedelse, temperatur og tilbehør avgjør hvilken stil som passer til fisk. Rå sushi trenger lette og friske viner, for eksempel Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs eller gjerne en champagne rosé.

Til rikere sjømat, med kraftig saus eller annet smaksrikt tilbehør, kan du bruke en fyldigere musserende vin. En Blanc de Noirs har både aroma og kraft som passer til slike retter.

Skalldyr smaker deilig med champagne. Smaken av sjø sammen med både salt, sødme og litt bitterhet kommer perfekt fram med en lett, elegant og frisk champagne, gjerne en Blanc de Blancs. Østers og hummer er klassisk champagnemat, men også reker eller en enkel blåskjellgryte får nye dimensjoner i følge med de friske boblene i vinen.

Her kan du lese våre drikketips til hummer servert på forskjellig vis.


Dessert


En halvsøt Blanquette Méthode Ancestrale fra Languedoc-Rousillon eller en Cava Gran Reserva passer fint til de nøtteaktige aromaene og saltet og fettet i faste, forholdsvis milde oster som parmesan, manchego eller pecorino kan gå godt.

Til en søt dessert med bær eller frukt passer det også fint med en fruktig, frisk og halvsøt Blanquette de Méthode Ancestrale, en boblende og bærfruktig Brachetto fra italienske Acqui eller en lett og aromatisk muskatellvin fra Asti i Nord-Italia.

Her finner du våre drikketips til ni klassiske desserter.

I alle våre butikker får du gratis brosjyre om drikke til dessert. I «Drikke til dessert» kan du lese hvordan ulike dessertviner lages, lære mer om teorien bak å sette drikke til søtsaker – og ikke minst få både klassiske og nyskapende tips til gode kombinasjoner. Har du for eksempel prøvd IPA til gulrotkake? Eller musserende sake til fruktsalat? Brosjyren tar også for seg gode alkoholfrie kombinasjoner, der melk, kaffe eller eplemost gjør en vel så god jobb som øl og vin. Her finner du brosjyren som PDF.

 


Nok bobler? Her er noen mer stillfarne drikketips

Til forretter som østers og milde fiske- og skalldyrsretter med smak av hav, er det godt med friske og kjølige hvitviner som Muscadet og Chablis. Rikere retter med råvarer som kveite og krabbe kler mer fyldige viner med innslag av fat, som Chardonnay fra Burgund eller California og nordspansk Godello.

Kalkun er lyst og mildt kjøtt, og tilbehøret har mest å si for vinvalget. Her kan saftige rødviner som Pinot Noir, Frappato og Gamay være midt i blinken, det samme gjelder duvende hvitviner med fylde og rik munnfølelse. Prøv en tysk Silvaner, østerriksk Grüner Veltliner eller en Marsanne/Roussanne-blanding fra Rhône-dalen i Frankrike.

Eplemost er deilig alkoholfri drikke til både fisk og lyst kjøtt. For variasjonens skyld kan du gjerne servere en lys, lett eplemost av James Grieve-epler til fisk og skalldyr - og en most tilsatt mørke bær som solbær eller aronia til kalkunen.

 

Bli inspirert av vår podcast

I Vinmonopolets uhøytidelige podcast kan du lære mer om for eksempel disse temaene:

Festmiddag: Tips til innkjøp, flekkfjerning og valg av glass

Musserende vin: Hva er forskjellen på champagne, prosecco og cava?

Alkoholfri drikke: Fra eplemost til IPA

Kombinasjoner: Slik tenker vi når vi matcher mat og drikke

Dessertvin: Hvordan lages søt vin, og hvordan velger du riktig?

Disse lenkene peker til nettstedet Soundcloud, men du finner de samme episodene (og mange fler) på Spotify og iTunes.