Tilbake

Sukker og kalorier i vin

Det er greit å vite at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har langt mer kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater.
sukker-i vinliten.jpg
Foto: Vinmonopolet

Karbohydrater er en fellesbetegnelse på ulike sukkerarter. Noen av dem er små og enkle molekyler, mens andre er satt sammen som lange kjeder. Glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker) er eksempler på de minste sukkerartene.

Sukrose (rørsukker) er litt større, mens stivelse er eksempel på et langkjedet sukkermolekyl. Stivelse smaker også minst søtt. Karbohydratene som finnes i vin er glukose og fruktose.

Kroppen tar opp alle karbohydrater i form av glukose. Det betyr at den først må bryte ned både sukrose og stivelse. Spesielt stivelse er krevende for kroppen å bryte ned og prosessen  tar lenger tid enn for sukrose.

 

Hva er i vinen?

Her kan du lese om noen av stoffene som kan finnes i produktene våre. Du kan også lese om hvordan kroppen på kort sikt kan reagere på enkelte stoffer, med for eksempel oversensibilitet, allergi og diabetes. 

Sukkermengden i vin er oppgitt på prislappen på hylla i butikkene våre, og i nettbutikken her på Vinmonopolet.no.

 

Alkohol gir mer kalorier enn karbohydrater

Mange unngår karbohydrater helt eller delvis for å gå ned i vekt. Om du er en av dem, bør du ta hensyn til at også alkohol, fett og protein er energikilder for kroppen. Det betyr at du legger på deg om du får i deg mer energi enn det du bruker, enten energien kommer fra fett, alkohol eller karbohydrater. Da er det greit å vite at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har langt mer kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater.
 
Forbrenningen av alkohol prioriteres av kroppen. Det betyr at mens kroppen jobber på spreng med å kvitte seg med alkoholen, settes nedbrytningen av karbohydrater og fett på vent. I tillegg blir reguleringen av blodsukkeret forstyrret, noe diabetikere bør være spesielt obs på. 
 
Er du diabetiker er det ekstra viktig at du holder regnskap med hvor mye karbohydrater du får i deg. Ta kontakt med fastlegen din om du er usikker.
 

Hvorfor kan vi ikke alltid fortelle nøyaktig hvor mye sukker det er i vinen?

Vinmonopolets varer har normalt ingen grundig varedeklarasjon. Mangel på slike opplysninger bunner i et unntak i EU fra varedeklarasjonsplikten. Unntaket gjelder all drikke med mer enn 1,2 volumprosent alkohol. Dette kan gjøre det vanskelig for deg som kunde å orientere deg om blant annet sukkerinnhold i vin. Flere forslag til EU om en endring av reglene har strandet, men endringer er på vei. Vi i Vinmonopolet ønsker varedeklarasjon på våre produkter, og jobber for at det etter hvert skal bli en realitet.
 

Kalorier 

Kalorier (kcal) er en måleenhet for energi i mat og drikke. De kaloriene vi får i oss bruker kroppen for å leve. Det den får til overs lagrer den som fett. Du legger altså på deg om du får i deg flere kalorier enn du bruker.
 

Kalorier i vin (75 cl) 

 
Halvsøt hvitvin med 10 prosent alkohol og 28 gram sukker per liter:
 
Alkohol     387 kcal  
Karbohydrater (sukker)  81 kcal 
Totalt      468 kcal  
 
Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
 
Alkohol     465 kcal 
Karbohydrater (sukker)  4 kcal 
Totalt      469 kcal  
 
Rødvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
 
Alkohol     465 kcal 
Karbohydrater (sukker)  4 kcal 
Totalt      469 kcal  
 
Rødvin med 15 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter:
 
Alkohol     588 kcal 
Karbohydrater (sukker)  4 kcal 
Totalt      592 kcal