Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Orval-klosteret,-Belgia,-trapiistøl---iStock_63567535.jpg
Foto: istockphoto.com

Verdt å vite om trappistøl

Trappistøl er ikke en bestemt stil, men øl brygget av eller under oppsyn av munker i trappistordenen. Det er også et krav om at bryggeriet ligger innenfor klosterets murer. Trappistbryggeriene gir overskuddet til veldedige formål i sitt nærmiljø.


Trappistølene er merket med et sekskantet symbol. Såkalte klosterøl er ikke det samme som trappistøl.

 

Litt historie

Trappistordenen sprang ut av cistercienserordenen allerede i 1664, men kommersiell bryggeridrift begynte ikke før 1930-tallet. Trappistølene fikk raskt anerkjennelse og inspirerte mange andre bryggerier til å brygge liknende øl og ikke minst slå mynt på markedets interesse for øl knyttet til et kloster. I 1997 fikk trappistordenen på plass en merkeordning som garanterer at ølet er produsert etter ordenens krav. Merket hjelper også kundene å skille trappistøl fra mengden med såkalte klosterøl. I 2015 var det registrert elleve trappistbryggerier: seks i Belgia, to i Nederland og ett i henholdsvis Østerrike, Italia og USA.

 

Stiler

Fram til nå har trappistbryggeriene brygget overgjæret øl. Sukker eller kandissukker blir ofte tilsatt vørteren for å få mer gjærbart sukker. Kandissukkeret vil også gi litt smak og farge. De fleste ølene er fruktige og ganske komplekse. Noen få øl tilsettes krydder. Alkoholstyrken varierer fra 4 til 10 prosent. De svakeste er ofte brygget til munkene, men kan i noen tilfeller kjøpes lokalt. Hvor mange ulike øl trappistbryggeriene brygger, varierer også. Noen brygger bare ett, andre kanskje ti ulike. Noen skiller mellom ølene med farger på etikett eller kapsel, andre med tall, men flere velger disse:

  • Enkel: ofte lyse og alkoholsvake
  • Dubbel: brune med middels alkohol og litt sødme
  • Tripel: som regel fruktige og lyse med en del alkohol
  • Quadrupel: som regel brune med mye alkohol og en del sødme