Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tunge flasker er en miljøversting

hva-er-i-vinen-tilsetningsstoff-allergi-sukker-sprøytemilder-hodepineiStock_53450260-red.jpg

Produksjon av glassflasker kan ha store konsekvenser for miljøet. Derfor tar vi grep for å få flere produkter over på lettere emballasje. Dessuten gjør vi det enklere for deg å ta miljøsmarte valg på Polet.

Tekst:
Svein Strand

foto

Foto:
istockphotos.com

Når vi nå tydelig merker produkter på miljøsmart emballasje, ønsker vi å legge bedre til rette for kunder som ønsker å gjøre miljøsmarte valg På Polet. Samtidig håper vi at det vil øke oppmerksomheten om miljøsmart emballasje generelt. Da kan vi få en mye større andel av produktene våre over på lettere emballasje, og langt færre tunge glassflasker i hyllene.
 
At glassproduksjon er energikrevende er ikke noe nytt, men at det er den suverent mest miljøbelastende enkeltfaktoren ved Vinmonopolets virksomhet er sikkert overraskende for mange. Andre faktorer som transport og sprøyting har merkbart mindre konsekvenser for miljøet. Det kommer frem i en ny studie. 
 
- I samarbeid med de andre nordiske monopolene har vi fått et uavhengig selskap til å lage en miljøanalyse av hele verdikjeden vår. De har vurdert miljøeffektene av øl, vin og brennevin, hele veien fra dyrking av råvaren til kunden resirkulerer emballasjen, forklarer miljørådgiver Rolf Erling Eriksen.
 
Her kan du lese hele rapporten etter miljøanalysen (engelsk, eksternt nettsted, PDF 1,66 MB)
 
Kort sammendrag av de viktigste funnene (engelsk, eksternt nettsted, Powerpoint 2,44 MB)
 
- Hensikten var å dokumentere de totale miljøbelastningene de nordiske alkoholmonopolenes virksomhet medfører. Det gir oss utgangspunktet vi trenger for å kunne sette i gang med tiltakene som har størst effekt, sier Rolf.

De største miljøbelastningene er

  • For vin: Produksjon av emballasje (spesielt glass) og dyrkningsfasen
  • For brennevin: produksjonsprosessen
  • For øl: Produksjon av emballasje (spesielt glass) og produksjonsprosessen
 
 

Hva gjør vi med det?

 
- Vi skal være landets ledende faghandelskjede på miljø, så disse funnene forplikter. Et godt samarbeid med leverandørene og god kommunikasjon til kundene blir nøkler for å lykkes, sier Rolf.
 
- Den viktigste satsningen blir i første omgang lettvektemballasje, hvor vi skal gjøre mye. Lettvektemballasje omfatter lettere glassflasker, PET-flasker, «stående poser», aluminium og kartong. Felles for alle er at de skal veie under 420 gram per 0,75 liter. Vi introduserer merkingen «miljøsmart emballasje» for all emballasje under denne vektgrensen, avslutter Rolf.

Merking i butikk og nye varer på lettere emballasje

 
Se etter merket «Miljøsmart emballasje» på hyllene på Polet, eller ta en kikk i nettbutikken
 
Når vi skal lansere nye produkter første halvår 2018 vil alle flasker som koster under 150 kroner være på miljøsmart emballasje.
 
PS. Husk å fortsette å gjenvinne glassflaske! Det bidrar et stykke på vei til å veie opp for de negative konsekvensene ved bruk av glass.