Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Slik velger du rett rosévin til vårmaten

stekt-makrellGettyImages-513416673.jpg

Rosévin kan være supert følge til mat, og passer spesielt godt til rene råvarer og fersk mat uten for mye bearbeiding. Her får du våre tips til valg av rosévin til vår- og sommerfavorittene grillmat, stekt makrell og salade niçoise.

Tekst:
Marie Steffens

foto

Foto:
Getty Images/Erik Thallaug

Mai betyr piknik, grillmat og salater – og rosévin! Fra 5. mai finner du mange nye roséviner i butikkene våre. Her kan du se hele utvalget vårt. Bruk navigasjonen i venstrespalten for å begrense utvalget, for eksempel slik at du kan se nøyaktig hvilke roséviner du kan velge blant på ditt lokale pol.

Rosévin til mat 

 
Rosévin er ferske viner, laget for raskt konsum. De er som regel ikke komplekse, og passer derfor godt til «rene» råvarer og fersk mat uten for mye bearbeiding. Generelt kan vi si at mat som passer til hvitvin også passer til rosévin. For eksempel lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, salater og skalldyr. Her er forslag til noen gode kombinasjoner.
 

Salade niçoise og rosévin fra Provence

 
Den sørfranske regionen gir kanskje verdens best kjente roséviner. De er ofte ganske lyse i fargen og det varme klimaet gir mindre syrlige druer og mindre friske viner. Grenache er den viktigste druetypen her. Men enkelte områder, for eksempel Bandol, gir fyldigere og mer karakteristiske roséviner. Det passe fint til den lokale salaten fra Nice, med smaksrike ingredienser som oliven, kapers, ansjos, sennep og krydder. Se alle roséviner fra Provence.
 

Stekt makrell og østerriksk schilcher

 
Schilcher er en syrlig rosévin som de siste årene har vært populær i Norge. Den har ofte aromaer og syrlighet som kan minne om rabarbra, som jo er klassisk følge til fet og smaksrik makrell. Her finner du våre syrefriske roséviner fra Østerrike.
 

Grillet kjøtt og italiensk rosé

 
I Piemonte, nord i Italia lages roséviner av kvalitetsdruen Nebbiolo. De er gjerne litt dypere i farge og har mer smak. Sammen med rosévinens saftighet, er dette fine egenskaper til grillmat. 
 

Mye mer om rosévin

Som en ukomplisert og leskende drikk, har rosévin av enkelte blitt oppfattet som en slags «blondine» blant vintypene. Men ryktet er stort sett ufortjent. Stadig flere produsenter tar kategorien på største alvor og dyrker druer spesielt for å lage rosévin av høy kvalitet.
 
Rosévin varierer mellom lyse viner med bare et hint av rosa til tydelig rødfarget vin, nesten som en lys rødvin. Fylde og grad av snerp varierer også, men vanligvis domineres smaken av fersk og saftig fruktighet. Aromaer som frukt, urter, og nyknuste, røde bær er typisk. Vanligvis har ikke rosévin preg av fatlagring.
 
Vinen får mer respekt i vinmiljøene, spesielt som supert følge til mat.
 
 
Hvordan lages den rosa vinen? Hvilke områder utpeker seg? Stemmer det at rosévin ikke kan lagres? I rosévinepisoden av vår podcast svarer vi på dette og mye annet:
 
Last ned episoden til din iPhone her, eller hør den ved å klikke i ruten under: