Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Få Vinmonopolet rett i øret

Vinmonopolets podkast gir deg hundrevis av spennende episoder. Og hver uke publiserer vi en ny.

Vinter-jul-podcast-av.jpg
Foto: Getty Images

Førjulstiden er fin tid til å lytte på podcast enten du er på vei til hytta, på hjemmekontor eller mens du pakker inn julegaver. Her har vi valgt ut noen relevante juleepisoder:

 

Drikke til julemat

Lurer du på hva du kan drikke til ribbe og annen julemat? Da får du svar i vår podkast Drikke til julemiddagen.

Vi går gjennom julens tradisjonelle matretter og setter drikke til. Det blir både rødvin, hvitvin, oransjevin, musserende, øl, alkoholfritt og akevitt.

Øl til julematen

Stefan synes vi snakker for lite om øl til mat, og det har han nok rett i. Derfor reiser vi kjerringa og vier 50 minutter til juleøl og øl til julemat. Hvordan smakte juleølet i skikkelig gamledager og hva er det moderne juleølet?

Drikke til ribbe

Anne vil ha fleskete riesling, men Niclas sverger til eplebasert drikke i både det store og det lille glasset.

Drikke til pinnekjøtt

Salt, fett kjøtt og sødmefull rotmos. Dette er retten som er skapt for oransjevin.

Drikke til rakfisk

Hva drikker man til havets ost med smaksrikt tilbehør?

Drikke til juletorsken

Kan man spise Sandefjorsmør i Kristiansand? Det klassiske er rødvin, men er det førstevalget til vinmonopolets eksperter?

Drikke til nøttestek

Vegetarisk festrett med mørke og dype toner, men hvilken festdrikke serverer vi i glasset?

Drikke til lutefisk

Anne og Niclas gir deg råd om hva som kan passe til julens dissende fiskerett med søtt og salt følge.

 

Akevitt, grevinner, pest og klippfisk

Slik velger du riktig akevitt

Vi hjelper deg å finne riktig akevitt til julematen. Med oss har vi Elisabeth Gjestdal som er president i Norske akevitters venner. Her får du råd til de vanligste julerettene og litt om temperatur og glass.

Grevinnen og hovmesteren - Hva hadde de i glasset

Vi tar for oss rett for rett som blir servert i Grevinnen og hovmesteren. Hva var det de sannsynligvis hadde i glasset og hva skal du velge om du vil sette til livs den samme menyen? 

Bli kjent med litt av historien bak det populære fenomenet.

Musserende vin til nyttårsaften

Godt nytt år! Hva skal du drikke til festmiddagen og hva passer til å skåle med klokka tolv? Passer det med champagne til dessert? Vi diskuterer musserende vin denne gangen.

Amarone - tørkede druer blir vin

Bli bedre kjent med en av de mest populære dyre vinene i Norge. Vi snakker om Amarone. Her får du vite om hvor den kommer fra, litt historie, druetyper og produksjonsmetoden. Hva er det med denne vintypen som gjør den populær blant mange og foraktet av noen?

Fra pest til pol - Vinmonopolets historie Del 1

Hva var det som skjedde i Norge? Hvorfor drakk vi så mye og ofte at det ble et samfunnsproblem av dimmensjoner?

Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet.

Rus, klippfisk og kameraderi - Vinmonopolets historie Del 2

Bli med til 1920-tallet og hør om hvordan det nystartede Vinmonopolet blir drevet fra skanse til skanse. Samrøre som ikke likner grisen. Sentrale folk i vin- og brennevinsbransjen går over fra det private til å styre Vinmonopolet. Det går ikke så bra og ender i både amputasjon av bein, transantlantiske reiser og ikke minst flere rettsaker som får mye mediedkning.

 

podkast-jul.jpg

Hvor finner jeg den?

Du finner podkasten vår i mange ulike kanaler som du sannsynligvis har tilgang til fra din smarttelefon eller PC:

Podkast er blitt en populær måte å hente informasjon. Over 30 prosent av alle nordmenn og halvparten av alle under 35 år lytter til podkast minst en gang i måneden.

Vi publiserte vår første podkastepisode i april 2015. 

Morsom og uformell informasjon

Podkast er en litt annerledes måte å motta informasjon på. Du kan ta den med deg overalt, og informasjonen blir presentert på en mer uformell og humoristisk måte.

Du trenger ingen forkunnskaper. Grunnleggende prinsipper og vanskelige begreper blir forklart underveis, samtidig som samtalen går i dybden på ulike temaer, ofte med dypdykk som kan ta litt uventede vendinger.

Vi mottar etter hvert mange spørsmål fra lytterne våre, og flere av de nyere episodene er basert på slike spørsmål.

Tips til nye lyttere

Start gjerne med et par tidlige episoder fra desember 2016:

«Lær å smake vin» (Soundcloud og Spotify) og «Lær å smake øl» (Soundcloud og Spotify).

De gir en god introduksjon til hvordan vi snakker om faget, og gjør det lettere å følge med på krumspringene.

Her er våre egne favoritter

Vinmonopolets podkast i tall

  • Over 800 000 avspillinger siden starten i 2015
  • Over 350 000 avspillinger i 2019
  • Ny episode hver uke
  • De fleste episodene varer mellom 20 og 30 minutter
Podcast_Vinmonopolet_NY_liten.jpg