Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Vin til hummer

Polets-vintips-til-hummer-GettyImages-530692439.jpg

Sesongen er kort, og råvaren eksklusiv. Derfor er det verdt å velge vin til hummer med omhu. Her er våre beste tips uansett om du serverer hummeren naturell eller med rike sauser, i suppe eller i salat.

Tekst:
Trond Erling Pettersen

foto

Foto:
gettyimages

Det er med havets kardinal som med annen mat: Tilberedning og tilbehør har mye å si for drikkevalget. 

Så når du skal velge vin til hummer, er det en fordel om du vet hvordan den skal serveres.
 

Drikketips til hummer servert naturell

 
I norske farvann vokser hummeren sakte og blir ekstra smaksrik, og har du fått tak i en såpass eksklusiv råvare vil du nok ta vare på så mye som mulig av hummerens naturlige smak. Til hummer servert naturell passer det altså best med drikke som ikke overdøver råvaren.
 
Samtidig har jo hummeren større smaksrikdom og dypere aromaer enn for eksempel reker, kamskjell og sjøkreps. Derfor kan det være et poeng å gå noe opp i pris fra de aller enkleste vinene.
 • Chablis fra Burgund i Frankrike, gjerne Premier Cru
 • Champagne, for eksempel en Blanc de Blancs (laget av grønne druer)
 • Muscadet fra Loiredalen i Frankrike er et rimeligere, men godt alternativ
 • Øl: Lyst og leskende øl som blonde, saison eller en lett pale ale kan gå bra
 • Alkoholfritt: Lys, frisk eplemost eller alkoholfritt øl

 

Her får du våre beste oppskrifter på cevice av sjøkreps, grillet sjøkreps, skalldyrsuppe og reker og tips om drikke som passer til

Vin til grillet eller gratinert hummer med rike sauser

 
Serverer du hummeren med for eksempel smørsaus eller en rik saus kokt på kraft fra hummerskallet, blir retten mer smaksrik og kraftig. Og da kan det være et poeng å finne drikke som har mer kropp, fylde og aromarikdom. Det samme gjelder hummersuppe eller bisque.
 
Grillet hummer gir smak som minner om karamellisering og røyk, og servert med smør begynner dette å likne på aromaene vi finner i en fatlagret hvitvin av druen Chardonnay. Gratinering øker smaksintensiteten i råvaren, og dermed kan vi gjerne gå opp et hakk i friskhet og konsentrasjon når vi velger drikke:
 • Chardonnay med rik munnfølelse og noe fatpreg, fra Burgund, USA eller Australia
 • Chablis til rike hummerretter bør ha god fylde og konsentrasjon, Premier Cru eller Grand Cru
 • Champagne, gjerne noe utviklet eller moden stil
 • Grüner Veltliner fra Østerrike kan ha en god balanse mellom frisk syrlighet og rik munnfølelse som passer til rike retter med fisk og skalldyr
 • Sherry: En noe glemt, men klassisk og god kombinasjon er hummersuppe og amontillado sherry
 • Øl: Ønsker du en kontrast til rik og feit smørsaus, kan du prøve en surøl som geuze. Ellers kan lys øl som blonde og saison passe fint.
 • Alkoholfritt: En blanding av vørterøl og skikkelig ingefærøl er et friskt og spennende valg. Eplemost er det trygge valget.
 

Vin til skalldyrfat og salater med hummer

 
I motsatt ende av skalaen for smaksintensitet finner vi hummer som serveres kjølig på et skalldyrfat, eller i en salat. Her er det de fine nyansene i hummerkjøttet vi må ta hensyn til, og drikken må være tilsvarende finstemt for å passe til. 
 
Til en salat med hummerkjøtt kan det passe med lett, frisk hvitvin. Riesling fra Tyskland eller Østerrike, Sauvignon Blanc fra Frankrike eller Albariño fra Spania og Portugal er trygge og gode valg, og har aromaer som kler fersk mat som salater.
 
Til skalldyrfatet er det fint med en vin som fungerer som et «minste felles multiplum» og ikke overdøver aromaene i noen av skalldyrene. Chablis og Muscadet fra Frankrike er klassiske valg til skalldyrfatet. God Grüner Veltliner fra Østerrike kan by på både frisk syre og fyldig munnfølelse.
 

Hør podcasten "Hva passer best til sommerens sjømat?" 

 

I vår podcast-episode om drikke til sjømat hjelper vi deg på vei, enten du vil gå for et trygt valg til skalldyrfatet, prøve oransjevin til blåskjell eller finne det beste ølet til sjømaten. Hvordan smaker østers og stout sammen? Stemmer det at sørlendingene er helt ville etter reker om sommeren? Og hvilken vin bør du ha klar hjemme hvis du skal på fisketur, og er usikker på hva slags fisk som blir med hjem i båten? Vi tar for oss alt dette, og ikke minst velger vi god drikke til en annen sommerklassiker: Makrell.
 
Hør episoden på Soundcloud, eller last den ned fra iTunes. Eller spill den av i ruten under:
 
 

Det er strenge regler for hummerfiske

Hummer er en delvis fredet art i Norge. Mye av hummeren du får kjøpt i butikken er derfor importert. I Norge starter hummerfisket 1. oktober. Her finner du de strenge reglene for hummerfiske.