Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Vin til hummer

Sesongen er kort, og råvaren eksklusiv. Derfor er det verdt å velge vin til hummer med omhu. Her er våre beste tips uansett om du serverer hummeren naturell eller med rike sauser, i suppe eller i salat.

Grillet-hummer--naturell-hummersuppe-bisque-av.jpg
Foto: matprat.no

Det er med havets kardinal som med annen mat: Tilberedning og tilbehør har mye å si for drikkevalget. Så når du skal velge vin til hummer, er det en fordel om du vet hvordan den skal serveres.

Hummer naturell
Grillet hummer
Hummersuppe
Skalldyrfat
Salat med hummer

 

Kort sesong

1. oktober startet fisket av det flere millioner år gamle urdyret langs Norskekysten. I vårt kalde klima vokser hummeren langsomt og blir ekstra kjøttfull med en  intens, frisk og elegant havsmak. Men den langt rimeligere kanadiske varianten er ingen dårlig erstatning.

  

Drikketips til hummer naturell

I norske farvann vokser hummeren sakte og blir ekstra smaksrik, og har du fått tak i en såpass eksklusiv råvare vil du nok ta vare på så mye som mulig av hummerens naturlige smak. Til hummer servert naturell passer det altså best med drikke som ikke overdøver råvaren.
 
Samtidig har jo hummeren større smaksrikdom og dypere aromaer enn for eksempel reker, kamskjell og sjøkreps. Derfor kan det være et poeng å gå noe opp i pris fra de aller enkleste vinene.
 
 • Champagne, som en Blanc de Blancs (Ren Chardonnay)
 • Hvit burgunder (Puligny-Montrachet eller Chablis Premier Cru)
 • Chenin blanc fra Anjou eller Saumur i Loire
 • Øl: Lyst og leskende øl som lysklager, blonde, saison eller en lett pale ale. 
 • Alkoholfritt: Musserende vin eller et lyst akoholfritt øl

 

Her får du våre beste oppskrifter på ceviche av sjøkreps, grillet sjøkreps, skalldyrsuppe og reker. Og tips om drikke som passer til

 

Grillet eller gratinert og med rike sauser

Serverer du hummeren med for eksempel smørsaus eller en rik saus kokt på kraft fra hummerskallet, blir retten mer smaksrik og kraftig. Og da kan det være et poeng å finne drikke som har mer kropp, fylde og aromarikdom. Det samme gjelder hummersuppe eller bisque.
 
En noe glemt, men klassisk og god kombinasjon er hummersuppe og amontillado sherry
 
Grillet hummer gir smak som minner om karamellisering og røyk, og servert med smør begynner dette å likne på aromaene vi finner i en fatlagret hvitvin av druen Chardonnay.
 
Gratinering øker smaksintensiteten i råvaren, og dermed kan vi gjerne gå opp et hakk i friskhet og konsentrasjon når vi velger drikke: 
 • Champagne, fatgjæret og vellagret
 • Chardonnay som Chablis Grand Cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA eller Australia
 • Chenin Blanc fra Savennières i Loire
 • Grüner Veltliner fra Østerrike 
 • Øl: Ønsker du en kontrast til rik og feit smørsaus, kan du prøve en surøl som geuze. Lyst øl som blonde og saison passer også bra til. 
 • Alkoholfritt: Hvitvin eller et øl med noe maltsødme, som en Pale ale.

 

Skalldyrfat og salater med hummer

I motsatt ende av skalaen for smaksintensitet finner vi hummer som serveres kjølig på et skalldyrfat, eller i en salat. Her er det både de fine nyansene i hummerkjøttet vi må ta hensyn til og smaken av salaten.
 
Til en salat med hummerkjøtt kan det passe med lett, frisk hvitvin. Riesling fra Tyskland eller Østerrike, Sauvignon Blanc fra Frankrike eller Albariño fra Spania og Portugal er trygge og gode valg.
 
Til skalldyrfatet er det fint med en vin som fungerer som et «minste felles multiplum» og ikke overdøver aromaene i noen av skalldyrene. Chablis og muscadet fra Frankrike er klassiske valg til skalldyrfatet. God Grüner Veltliner fra Østerrike byr på både friskhet og passe fylde.
Miljøsmart-emballasje_web_png.png

Miljøsmart emballasje

Innenfor mange varetyper finner du miljøsmarte alternativer i form av aluminiumsboks, lettglass eller plastflaske