Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Australia

Australia.jpg

Australia er et lett schizofrent vinland. Samtidig som det lages lett tilgjengelig og rimelig vin, er det her noen av verdens mest spennende unge vinmakere finner friheten til å leke seg.

 
På den ene siden er australsk vin en kassasuksess av dimensjoner. Store områder med kunstig vanning gir forutsigbarhet, og moderne teknologi gjør det lett å lage store volumer. Vin av god kommersiell kvalitet lages av helproffe produsenter – populære viner med sødmefull frukt og stor fylde.
På den andre siden er det noe befriende lekent over vin i Australia. Europeiske lover og regler er kastet på båten. Her kan man skrive nesten hva man vil på etiketten (så lenge man ikke lyver). Friheten er stor. Unge vinmakere får lov til å leke seg, samtidig som kunnskapen er høy og sluttresultatet ofte blir vellykket og spennende.

Geografi og klima

Australia har store områder med varmt klima, hvor kunstig vanning fra store elver er nødvendig, men også kjølige soner, for eksempel Yarra Valley ved Melbourne, Eden Valley ved Adelaide, og øya Tasmania.
Vinlovene i Australia er ikke like strenge og innrettet etter voksested som enkelte land i Europa, så i mange tilfeller kan druene kan komme fra et enormt område. Betegnelsen «South Eastern Australia» dekker nesten halve landet – inkludert Tasmania.
Jo mer spesifikt opprinnelsesstedet er angitt, jo større er sjansen for at vinen holder god kvalitet. En fordel i Australia er at produsenten kan skrive alt på etiketten: hvilke druer som er brukt, hvor de har vokst, om vinen er tørr eller søt, alt mulig. Som forbruker trenger du ikke «innforstått» kunnskap, slik det i større grad er med vin fra land som Frankrike og Italia.

Rødvin

Likevel er det nettopp Europa australierne har hentet druer og inspirasjon fra.
I Victoria, rundt Melbourne, dyrkes Burgund-druen Pinot Noir i avkjølte områder som Yarra Valley og Mornington Peninsula og blir i gode utgaver til komplekse, elegante viner med smak av røde bær og krydder.
Rhône-druen Syrah kalles Shiraz i Australia og har blitt landets signaturdrue på rødvinssiden. Både i Yarra Valley ved Melbourne og i Barossa Valley utenfor Adelaide lages det flotte viner av Shiraz, som gjerne har noe mer sødmefull frukt enn i Frankrike. De smaker av mørke bær, lakris, urter og krydder.
Helt vest i Australia ligger området Margaret River. Her ser produsentene mer til Bordeaux og dyrker Cabernet Sauvignon og Merlot til vellykkede blandingsviner.
Også Coonawarra i South Australia er kjent for flott Cabernet Sauvignon-vin. Her dyrkes druene i rødlig, jernholdig jord.

Hvitvin

La oss begynne i øst, nord for Sydney. Her ligger Hunter Valley, som er blitt kjent for sine hvitviner av druen Sémillon. Den tørre, friske hvitvinen har relativt lav alkoholprosent og kan utvikle spennende, nøtteaktige aromaer når den lagres.
Chardonnay har nærmest vært en enehersker i Australia, og selv om andre druetyper vekker interesse, er druen fremdeles plantet svært mange steder. I Victoria lages elegante, friske varianter med avdempet eikepreg, særlig på Mornington Peninsula.
Også Riesling trives i Australia, særlig i områdene Clare Valley og Eden Valley utenfor Adelaide. Australsk riesling har gjerne en touch av lime og tropisk frukt, og petroleumspreget som kan dukke opp i modne utgaver av tysk riesling, viser seg raskere Down Under.

Tips

Lenge har druer dyrket på Tasmania blitt fraktet til fastlandet og gjort om til billig musserende vin. I økende grad har vinmakere på øya begynt å lage egen kvalitetsvin av druene – både rød, hvit og musserende – av druer som Chardonnay, Riesling og Pinot Noir.