Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Veneto

Veneto.jpg

Venezia, Gardasjøen, Romeo og Julies Verona. Her i Italias nordøstre hjørne finner vi mange av støvellandets turistattraksjoner – og noen av de mest populære vinene i alle kategorier.

 
Veneto er Italias mest produktive vinregion. Her lages både enkle bordviner og noen av de dyreste, mest ettertraktede vinene landet har å by på. Og alt du kan tenke deg imellom, fra boblende prosecco og sommerfrisk soave til den søte, røde dessertvinen recioto.

Rødvin

Øst for Gardasjøen og nord for Verona ligger området Valpolicella. Her lages det rødvin av druer som Corvina, Rondinella og Molinara (enkelte andre lokale druer er også tillatt). Noen av disse rødvinene, som bardolino og valpolicella classico, er lette, fruktige og anvendelige og smaker av friske kirsebær, mandler og urter.
Så har du den andre enden av skalaen, der vi finner amarone della Valpolicella. Amarone lages med de samme tre druene som basis, men forskjellen ligger i at druene tørkes før de gjøres om til vin.
Den røde dessertvinen recioto della Valpolicella lages på samme måte. Men amarone får gjære helt ut og blir dermed en sterk, relativt tørr rødvin med høy alkoholprosent og mye smak. Tørket frukt, krydder og fataromaer som kaffe og sjokolade dominerer smaksbildet. En liten bitterhet i ettersmaken har gitt vinen navn, amaro betyr «bitter» på italiensk.

Ripasso er en hybrid mellom valpolicella og amarone. Her lar vinmakeren den unge, fruktige valpolicellavinen gjære på nytt sammen med restene av drueskall fra amaroneproduksjonen. Slik får vinen ekstra smak, alkohol og tannin.

Hvitvin

Soave er den mest kjente hvitvinen fra Veneto, og har fått sitt navn fra den lille byen Soave som ligger rett øst for Verona. Hoveddruen heter Garganega, men det er tillatt med en viss andel Verdicchio, Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc.
Soave, bianco di Custoza og andre Garganega-baserte hvitviner fra Veneto har smakstoner av sitrus, epler, fersken og hvite blomster. Dette er tørre, friske viner som passer til sjømat, salater eller på egen hånd.

Av tørkede Garganega-druer kan det lages søt recioto di Soave.

Musserende

Prosecco har tatt verden med storm. Den ukompliserte, fruktige musserende vinen fra Veneto har slått stort an som et prisgunstig og lettforståelig alternativ til champagne.
Druesorten het opprinnelig Prosecco, men for å hindre at andre land og områder skulle kopiere suksessen, endret de lokale vinmyndighetene navnet til Glera i 2009.
Prosecco-området er Italias største vinområde og strekker seg fra Vicenza mellom Verona og Venezia og helt til Trieste ved grensen til Slovenia. Kjerneområdet ligger mellom de to byene Conegliano og Valdobbiadene.
Det er tankmetoden som benyttes til å lage prosecco, derfor har vinen mer umiddelbare og klare fruktaromaer enn for eksempel champagne, crémant og cava, som lages med annengangsgjæring på flaske.
Prosecco kan ha en del sødme, og forvirrende nok er variantene merket «dry» (17–32 g sukker per liter) og «extra dry» (12–17 g/l) noe søtere enn de som er merket «brut» (opptil 12 g/l).

Tips

Vil du prøve en litt annerledes prosecco, kan du se etter «prosecco col fondo». Dette er perlende hvitvin som lages med annengangsgjæring på flaske, etter liknende metode som i Champagne. Prosecco col fondo har litt mer kompleks smak enn vanlig prosecco, siden bunnfallet – de døde gjærcellene – får være med i flasken og gi ekstra smak.