Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Portugal

Portugal.jpg

Med 248 egne druetyper er Portugal et spennende vinland. Heldigvis er det ikke spesielt trendy. Da blir det mye kvalitet for pengene.

 

Det er portvinene som historisk sett har satt Portugal på vinkartet, men i dag får du også røde og hvite viner av høy kvalitet derfra. Stadig flere dyrkere velger nå å lage vinene sine selv framfor å levere dem til store kooperativer. Det betyr økt bredde og bedre kvalitet.

Fra frisk vinho verde til kraftig portvin

Portugal er lite geografisk sett, men har en stor variasjon i vinstiler som i stor grad skyldes klimaforskjeller. I det kjølige og våte nord finner du frisk vinho verde laget på Loureiro eller Alvarinho, viner som på sitt beste har egenskaper som minner om tysk riesling og fransk chablis. Mens i den hete og tørre Dourodalen mot spanskegrensen lages søt og fyldig portvin og fullmodne rødviner.

Mindre kjente, men like gode kjøp

Andre viner verdt å se etter er rødvin av Baga-druen fra Beiras. De har en fast struktur, kan lagres lenge og minner om Barbaresco i stil og kvalitet. Dão er en av Portugals beste rødvinsregioner. Her lages vinen på klassiske portvinsdruer som Touriga Nacional. Se også opp for hvitviner på Encruzado som minner om hvit burgund. Portugal har også god musserende vin, til og med røde, som er gode matviner.

Vinlov

Vinho: laveste kvalitetsnivå. Betegnelse for bordvin, tidligere vinho de mesa.

IGP (Indicação Geográfica Protegida): nest høyeste kvalitetsnivå, tidligere kalt vinho regional. Må ha regional opprinnelse. Strengere regler for dyrking og produksjon enn vinho.
DOP (Denominação de Origem Protegida): høyeste kvalitetsnivå, med krav til avgrenset geografisk område og de strengeste reglene for dyrking og produksjon.

Hva står på etiketten?

Branco: hvit, vanlig betegnelse på hvitviner
Bruto: tørr, musserende vin
Seco: tørr, som regel på hvitvinsetiketter
Vinha: vinmark
Quinta: vinhus, vinprodusent eller vinmark med produksjonslokaler rett ved. Tilsvarer chateau i Frankrike
Engarrafado na Origem / na Quinta: vinen er tappet hos produsenten
Reserva: enkeltårgang av ekstra god kvalitet. NB! Sier ingenting om lagringskrav
Garrafeira: reserva som er lagret i minst 3 år på fat og flaske (rødvin). Som regel en indikasjon på produsentens beste vin