Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Mosel

Mosel.jpg

Der ingen skulle tru at nokon kunne dyrke druer, lages noen av verdens beste og mest ettertraktede hvitviner. Når alt klaffer.

 

Klima og geografi

Mosel er et av Tysklands – og verdens – nordligste vinområder. Området ligger lenger nord enn både Champagne og Chablis. Vi befinner oss vest for Frankfurt, hvor elva Mosel kommer inn i landet fra Frankrike og Luxemburg før den møter Rhinen.

Druene dyrkes stedvis i stupbratte skråninger over Mosel-elva. Plantene får dermed ekstra sol og lys, både fordi de bratte hengene vender mer av planten mot sola – og fordi sollyset reflekteres fra elva og opp mot vinmarkene.
Den skrinne jorda inneholder mye skiferstein, som holder på varmen og bidrar til modningen av druene. Elva svinger mye, og det er de sørvendte skråningene som får mest sol og gir de beste druene.

Men klimaet er ustabilt, og landskapet gjør det ekstra kostbart å dyrke druer her. Vinbøndene kan ikke høste druene sine med traktor i de bratteste skråningene i Mosel. Den ville falt rett ned i elva. Her er innhøstingen håndarbeid.

Vinene

Det er druen Riesling som er kongen i Mosel. Så langt nord blir den syrefriske druetypen ekstra syrlig.
Vinene har relativt lav alkoholprosent: 7–8 prosent for viner med sødme og 12–13 prosent for de helt tørre. Uansett er dette friske, lette, elegante hvitviner med rene, klare aromaer av eple, sitrus og mineraler.
Tidligere var vinene så syrlige at det var vanlig å la det være igjen en del sødme i vinen, for å «runde den av». Men med global oppvarming og klimaendringer er syrenivåene blitt lavere, og det lages mer tørr vin. Ekstra kjølige årganger kan fremdeles gi svært skarpe, syrlige viner.
Tørr og halvtørr hvitvin fra Mosel passer godt til fisk, sjømat, sushi, lyst kjøtt og aperitiff. Selv vinene som har noe sødme, oppleves ikke som «klissete» i dette området, siden sødmen balanseres av en frisk syrlighet i vinen.
Det lages hvitvin av høy kvalitet i Mosel, på flere modnings- og sødmenivåer: Alt fra trocken og kabinett til spätlese, auslese og intenst søt og fruktig eiswein.
Nettopp dessertvin er en spesialitet i området, og andelen søte viner er større her enn i andre deler av Tyskland. Noen av verdens beste søte viner lages i Mosel, og som det meste av Riesling-basert vin tåler de gjerne lang lagring.