Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Rheinhessen

Rheinhessen.jpg

Rheinhessen er hjemstedet til Liebfraumilch. Men det er også hjemmet til både tørr og søt Riesling av svært høy kvalitet. Dessuten har en «glemt» hvitvinsdrue fått et oppsving her: Silvaner.

 
Rheinhessen er et av de største og mest produktive tyske vinområdene. Tidligere var nok området best kjent for masseproduksjon av enklere konsumvin og blandingsvin, blant annet av druene Müller-Thurgau, Kerner og den røde Dornfelder.
Liebfraumilch var opprinnelig en Riesling-basert vin av høy kvalitet fra vinmarker rundt byen Worms i Rheinhessen. Siden ble flaskene med nonnen på i stedet verdenskjent som et symbol på vin laget med større vekt på volum enn kvalitet.
Nå er Rheinhessen i økende grad et berømt og anerkjent område for tørr og søt riesling i ypperste verdensklasse.

Geografi og klima

Rheinhessen ligger sør for Rhinen og dekker et stort område på motsatt side av elva for «lillebror» Rheingau.
Tradisjonelt har de mest anerkjente vinmarkene vært dem som ligger rundt småbyene Nierstein og Nackenheim i øst, kjent for et rødlig jordsmonn.
Men også lenger sør, i den kalkholdige jorda vest for den større byen Worms, er det i stadig større grad blitt dyrket Riesling av absolutt toppkvalitet. Den grønne druen Silvaner har også fått et oppsving i dette området, med viner som er mer krydret og mineralske enn fruktige. I tillegg lages det lovende rødvin av Pinot Noir her.
Mange av pionerene innen økologisk og biodynamisk vinproduksjon i Tyskland holder til i Rheinhessen.

Vinene

Sammenliknet med for eksempel Mosel lenger nord har Riesling-druer fra Rheinhessen vokst i litt varmere klima og gir gjerne vin med smak av noe mer tropisk frukt.
Fersken, epler og sitrus ligger langt fremme i smaksbildet i disse vinene, og en røykaktig mineralitet er gjerne til stede.
Vin av druen Silvaner har toner av eple og sitrus, men også aromaer som minner om mineraler, blomster, grønnsaker og krydder.