Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tyskland

Tyskland.jpg

Fra å være kjent for sødmerik hvitvin av middels kvalitet har Tyskland blitt en stormakt i vinverdenen. Her lager flinke produsenter matvennlig hvitvin i alle prisklasser, berømt dessertvin og stadig bedre rødvin. Danke schön!

 

Klima og viner

I vinsammenheng ligger Tyskland langt mot nord, og stedvis er det her en kamp for å få modne druer. Men slik alle som har sammenliknet norske og belgiske jordbær, vet: Lang vekstsesong og langsom modning gir til gjengjeld mye aroma og frisk smak.
Derfor er tyske hvitviner syrlige og fruktige, med ren og klar aroma av eple og sitrus, kanskje også toner av tropisk frukt. Mange beskriver vinene som mineralske, med aroma som minner om stein, flint og petroleum.
Tysk rødvin er på frammarsj og kan by på smak av røde bær, krydder og urter.
I tillegg til de matvennlige tørre og halvtørre vinene lages noen av verdens beste dessertviner i Tyskland, særlig av den grønne druen som framfor alt har satt Tyskland på kartet: Riesling.

Lover og etiketter

Tradisjonelt baserer vinloven i Tyskland seg på hvor modne druene er når de plukkes. Kabinett betyr ekstra modne druer, spätlese betyr sein innhøsting, auslese betyr enda seinere innhøsting, og beerenauslese og trockenbeerenauslese betegner svært modne og delvis tørkede druer.
I tillegg merkes de mest forseggjorte vinene gjerne med området og vinmarken de kommer fra. For eksempel betyr Wehlener Sonnenuhr at druene kommer fra vinmarken Sonnenuhr ved landsbyen Wehlen.
På samme måte som i Frankrike deles de aller beste vinmarkene inn i erste lage og grosse lage, tilsvarende premier cru og grand cru. Tørr vin fra en grosse lage-vinmark kalles grosses gewächs, og flaskene merkes GG.
Alt dette gjenspeiles i navnet på vinene, som ofte kan bli lange og kompliserte.
Her er et tenkt vinnavn:
Weingut Traubenreich Westhofener Kirchspiel Riesling Spätlese Trocken 2015

Forklaringen er som følger: Weingut Traubenreich (produsentnavn) Westhofener (fra landsbyen Westhofen) Kirchspiel (fra vinmarken Kirchspiel) Riesling (drue) Spätlese (seint høstede druer) Trocken (tørr) 2015 (årgang)
Puh! Kanskje tar det litt lengre tid å lese et tysk vinnavn, men til gjengjeld sitter du igjen med mye informasjon om vinen.Tips


Har du prøvd tysk rødvin? Pfalz og Baden er to anerkjente områder, og stadig flere vinmakere prøver seg på Pinot Noir – eller Spätburgunder som druen kalles i Tyskland. Hvitvin fra Franken er ikke så kjent, men holder høy kvalitet og tappes på lave og runde flasker som er lette å kjenne igjen.