Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

California

California.jpg

Utenfor Europa er California den største vinprodusenten i verden. Og vinene herfra smaker mer enn solskinn.

 

Stor klimatisk variasjon

Den vinproduserende delen av California sprer seg langs en 960 km lang strekning langs nesten hele staten, fra kysten via dalene og inn i Sierra Nevada-fjellene. De klimatiske forholdene kan best beskrives som komplekse. Møtet mellom varmt innlandsklima og kalde vinder fra Stillehavet gir tung tåke som preger klimaet. Mer enn høyde over havet er druemodningen avhengig av hvordan vinmarkene ligger i forhold til hav og fjell.

Druer og viner

For mange amerikanere er Cabernet Sauvignon og Chardonnay nesten blitt synonymer for rødvin og hvitvin. Faktisk dyrkes det mer Chardonnay i California enn i hele Frankrike. I tillegg til disse to hoveddruene er regionen kjent for røde viner laget av Zinfandel, Merlot, Syrah og Pinot Noir. Lenge har vinstilen i regionen vært lite variert. Høy modning med påfølgende høy alkoholprosent, sødmefull frukt og moden tannin har vært typisk. Utstrakt bruk av amerikanske eikefat har gitt tydelige aromaer av vanilje og kokos.

Nye tider

Nye satsinger på vin i kjøligere stil har gitt suksess både på hjemmemarkedet og i resten av verden. Pinot Noir er etablert som en kvalitetsdrue. Nysgjerrigheten på de ukjente druesortene er også en del av det nye California. Tinta Cão, Trousseau Gris, Ribolla Gialla og Colombard er eksempler på noen av de mer eksperimentelle druene.

Drue eller opprinnelse

Fremdeles er det druenavn og ikke geografi som gjelder, selv om vinene i stadig større grad merkes med navnet på vinmarken. USA har et system for geografisk inndeling av vinregioner (AVA – American Viticultural Area) inspirert av den franske vinloven, men det er lite brukt. Ofte brukes heller et lokalområde – county (kan sammenliknes med norsk fylke eller kommune) – enn det offisielle AVA-området på etiketten.