Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Her får du råd om de beste drikkevalgene.
 

Passer til det meste

17. maifesten begynner ofte tidlig og varer lenge. Maten lages for å deles på mange og for å stå fremme lenge. Ofte tar gjestene med seg hver sin rett som settes på koldtbordet. For å finne den beste drikken til mange ulike smaker er det lurt å gjøre det enkelt. Her får du et par tips.
 

Champagne passer til alt

Det er ikke uten grunn at champagnefrokost er blitt et etablert begrep. Champagne er nemlig et godt og dekadent valg til festfrokosten. Smaken i champagne er så ettertraktet fordi den er kraftig på en delikat måte. Det vil si at vinen kan takle både smaksintens mat og mer subtile smaker. 
 

Som små perler på tunga

Boblene i champagne gir en tekstur i vinen som kan sammenliknes med konsistens i mat. Der du synes det ville vært godt med noe sprøtt i retten, er det sannsynligvis godt med bobler i glasset. Dessuten har boblene en rensende effekt som klargjør munnen for nye smaker. 
 
Hvilke bobler er best? Champagne er velegnet til et måltid med mange ulike og smaksrike retter. Champagne laget på blå druer, blanc de noirs, er kanskje et spesielt godt valg. De er ofte mer aromatiske som fint takler en del smak. 
 

Roséchampagne

Smaksrik mat som grillet kjøtt eller stekt laks, og lagret mat som spekemat med mye umami stjeler en god del frukt i vinen. Kraftig rosé eller roséchampagne kan være gode valg til slik mat.
 

Fransk eller sør-afrikansk

Men det er ikke nødvendig med dyre dråper for at festen skal bli vellykket. En god crémant fra Jura eller Bourgogne vil også live opp smakskombinasjonene og være godt følge til det meste av buffetklassikerne. 
 
For den mer eventyrlystne kan en musserende vin fra Sør-Afrika være et godt valg. Da får du litt mer og moden frukt. Prøv gjerne en rosévariant. 
 

Færre bobler

Perlende vin er vin med litt færre bobler enn musserende. Slike viner er leskende og lette å bruke til mange retter. En pétillant naturel, pét nat, fra Østerrike eller Frankrike har som regel en fin saftighet som egner seg godt både med og uten mat.  

Podkast 36 Musserende og perlende vin

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant?

17mai-AV.jpg

Hvit eller rosa

Hvitvin slipper smaken av maten frem. Hvite viner er ofte enkle å bruke til mat. Her er det nok av friskhet til å live opp maten, og generelt sett er det lettere å smake maten sammen med hvitvin enn med rødvin.

En fruktig vin fra druer som Riesling, Grüner Veltliner eller Chenin Blanc er sikre valg, men andre druer kan også gi god fruktighet og noe dybde. Det samme med hvitvin laget på druene Albarinõ eller Sémillon.

Rosévin er nærmere hvitvin enn en rødvin både når det gjelder friskhet, munnfølelse og aroma. Velg gjerne en nord- italiensk eller en chilensk rosévin til festbordet. 

Alkoholfritt

Husk alkoholfritt på barnas dag Det er mange gode grunner for å velge alkoholfritt til 17. mai. En av dem er at flere alkoholfrie drikker er suverene matdrikker. Eplemost er et godt alternativ som aldri slår feil, men også en musserende hylleblomstdrikk er aromatisk og godt valg. 

køfri handel 17mai med munnbind 2.png

Vinmonopolets tips til en køfri maihandel

  1. Planlegg innkjøpene
  2. Handle på formiddagen
  3. Velg en dag tidlig i uken
  4. Handle alene
  5. Finn tidspunktene med minst kø på ditt nærpol