Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Noen ganger betyr middagen litt mer. Kanskje er det en spesiell anledning, eller kanskje kommer det gjester som fortjener ekstra oppvartning. I høst har vi øvd oss på å sette drikke til selskapsmenyer i Vinmonopolets butikker over hele Norge. Snakk gjerne med oss om din meny.

Vinmonopolets selskapsmeny 

Smakesmia er en felles mat- og drikkesmaking som alle ansatte i våre butikker gjennomfører hvert halvår. I høst var temaet festmenyen – hvordan kan vi gi de beste drikketipsene til de ekstra forseggjorte middagene?

Vi testet ut flere stilretninger til hver av rettene i menyen og gjorde oss mange erfaringer, som gjør oss enda bedre skikket til å gi deg gode tips til vinterens selskapeligheter. Det er mye som kan være godt, og denne gangen har vi konsentrert oss spesielt om de klassiske kombinasjonene.

Se drikkeforslag og oppskrifter i vår selskapsmeny

Hummerbisque
Andebryst med appelsinsaus
Karamellpudding

Spør gjerne folka på ditt lokale pol om deres erfaringer.  

Tradisjon og trend

Tradisjonell festmat

Selskapsretter og festmenyer har ikke endret seg veldig mye på de siste 30–40 årene. En titt i gamle kokebøker kan ­bekrefte det. Selv om forloren skilpadde og rekekabaret i stor grad er tatt av festmenyen, sverger vi fremdeles til den klassiske oppbygningen av måltidet.
 
Det franske kjøkkenets påvirkning står fortsatt sterkt når vi inviterer til fest. Når det er noe ekstra som skal markeres, spiser vi gjerne flere retter etter hverandre, og trerettersmenyen menyen er på ingen måte utdatert.
 
Det franske kjøkkenet har vært selve definisjonen på finere mat­laging helt fra Ludvig XVI via borgerskapet og ut i restaurantene, og er fremdeles en viktig inspirasjonskilde for kokker over hele verden. 
 

Presis tilberedning

Retter med flere selvstendige komponenter, fete sauser og supper og presis tilberedning gjør også noe med drikkevalget. Vi har lært at drikken skal passe til hver rett, og at neste rett krever en ny vin. Drikken skal passe til hele retten fra saus til persillekvast, og det legges ned mye tankearbeid i detaljene. Alt for å få gjesten til å føle seg verdsatt og velkommen.
 
Heldigvis trenger det ikke være så vanskelig. Så lenge en vin har nok friskhet og konsentrasjon, vil den ofte passe til de fleste salte og fete retter. Hvilken vin du skal velge, avhenger av hva du ønsker å framheve på tallerkenen. Gode vinvalg gjør maten bedre.
 
Fine retter med mange elementer og nyanser kan være en ­anledning til å hente fram de finere vinene. Viner som du har lagret, eller som du har betalt litt ekstra for. Det kan få rettene til å skinne om kapp med lysekronene og arvesølvet.  
Vinbladet utbrett festmiddagen 2.png

«Nymotens» festmat

Nye matvaner påvirker også festmaten. Retter fra land langt herfra er lagt til i repertoaret. Vi har fått et bredere utvalg av råvarer, uavhengig av sesong, og nye mattrender får raskere fotfeste. Det kan handle om nye retter og råvarer, men også om en endring av selve måltidsformen.

Delerettene er kommet for å bli. Mange småretter servert på en gang er både populært og praktisk. Da kan også veganeren og allergikeren bli ivaretatt på en god måte. Det er både enkelt og godt å sette litt av alt på bordet. Snippen blir litt løsere, men smaksinntrykkene er like mange. 

Til et festmåltid med småretter kan det være et poeng å prøve ut flere drikker og sette flere varianter på bordet, i tråd med valgfriheten i resten av måltidet. Måltidet er mer anarkistisk lagt opp, og det er ikke logisk å prøve å få vinen til å passe til alle delene i maten.

En egenskap som er viktig i vinene som skal passe til «alt», er en saftig og leskende munnfølelse, gjerne med bobler eller perler. Lette og lyse viner med god og naturlig frukt verken overdøver maten eller forsvinner selv. Det kan være både rødt, hvitt, bobler, øl og sider som blir favoritten rundt bordet. En omtenksom og gjestfri vert har dessuten alltid et fullverdig ­alkoholfritt alternativ til gjestene sine.  

 

Har rekkefølgen noe å si? 

Tidligere var reglene for rekkefølge og oppbygning av drikkemenyer strenge og rigide. Ung før gammel vin, hvitt før rødt og tørre før søte viner er huskeregler som kan ha noe for seg, men som vi i dag forholder oss litt løsere til.

Smaken av vinen preger ikke munnen så mye at vi trenger å følge de gamle «påbudene» slavisk. Vår erfaring er at det er viktigere å tenke på at vinen skal passe til maten den serveres sammen med, ikke hva som kommer før eller etter.  

 

Klassiske festkombinasjoner og utfordrere

De beste kombinasjonene er de som får fram det beste i råvarene. Når drikken framhever aroma og tekstur i maten, eller når den blir den perfekte kontrasten, blir smaksopplevelsen bedre.

Noen kombinasjoner er så klassiske at de nærmest er å regne for gastronomiske sannheter. De må prøves. Husk bare på at vinverdenen er blitt stor og mangfoldig, og den neste klassikeren er ennå ikke prøvd ut.  

klassiske festkombinasjoner og utfordrere vinbladet nr 4 2020.png

Alkoholfritt er festdrikke

En god mat- og drikkekombinasjon trenger ikke alkohol. Et fullverdig alkoholfritt alternativ kan være det som gjør festen perfekt. For alle. Er du usikker på hva du skal velge? Gå for eplemost. Det passer til alt fra aperitiff til dessert, og skulle den bli for kraftig, kan du blande inn litt mineralvann. 

 

Tre gode tips til hobbykokken før en viktig middag

  1. Planlegg godt i forkant. Gjør ferdig så mye som mulig i god tid.  
  2. Tenk at maten skal være enkel og god, ikke gjør det for komplisert. 
  3. Våg å tenke kreativt og utenfor boksen. Sett sammen smaker du selv er glad i. 
selskapsmeny god planlegging vinbladet nr 4 2020.jpg