Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Når vinterlageret av mat begynner å gå tomt og den nye vekstsesongen ennå ikke har startet, er det «vårknipa» som rår. Når det ikke finnes stort annet enn noen halvvisne rotgrønnsaker igjen i bingen. Barkebrød, striskjorte og havrelefse. I dag kan vi velge å fråtse i langveisfarende matvarer i butikkhyllene året rundt.

Vår polkokk Andreas Ingul har laget tre flotte oppskrifter til Vinbladet

Roten til mye godt 

De fleste rotgrønnsaker har en jordlig og mørk smak, men noen er aromatiske, som sellerien. Når de varmebehandles, blir de myke og smaker søtt. Jordskokk har sesong både på høsten og på våren. Den inneholder ikke stivelse som rotfruktene, men inulin. Noe av det kuleste med disse knollene er at de kan bli til verdens mest silkeglatte puré, men også til de aller sprøeste chips!   

Drikke til sellerirot med rogn

Retten er sammensatt, med sødme fra selleriroten og syrlig og fet smørsaus. Musserende passer fint, som autolysepreget og konsentrert champagne, crémant de Limoux eller cap classique. Semi-aromatisk hvitvin, gjerne fatlagret og konsentrert chardonnay fra hvor som helst i verden.

Maltpreget øl som ikke er for brent og bittert. Pils, belgisk dubbel eller saison. Håndverkssider, med eller uten alkohol. Kombucha med fermenteringspreg.

Selleri med rogn

1 mellomstor sellerirot 
200 g kaldt smør i terninger 
50 g lakserogn 
1 boks grønnkarse 
1 pakke spirer eller annet mikrogrønt 
100 g hasselnøtter  
1 stor purre 
4 dl solsikkeolje 
½ sitron 
salt og pepper 
1 ss olivenolje 
 
Slik gjør du det
Vask sellerirot og purre i vann. Kutt ca. 10 cm av tuppen på purren og legg til side. Sett ovnen på 200 grader varmluft. Bak selleriroten med skallet på til den er mør (ca. en time). Purren bakes også hel, ca. en halvtime.
 
Stek samtidig nøttene gylne, ca. 10 min i ovnen. Ta av skallet og del i grove biter. Varm olje til ca. 160 grader. I mellomtiden finstrimler du purretoppene så tynt du klarer. Friter strimlene i varm olje 3–4 min til de blir gule og sprø. Legg på papir og ha på salt.
 
Fjern skallet på selleriroten og del i grove biter, 3–4 biter til hver. Varm pannen med olje og stek selleriroten på middels varme til den blir karamellisert og brun, 4–5 min på hver side. La hvile før du salter litt. Kok opp 2 ss vann med saften av en halv sitron. Når det koker, pisker du inn en og en smørterning. Skru ned varmen litt, men la smørsausen være varm hele tiden mens du pisker inn terninger. Den skal tykne noe og henge igjen litt på skjeen når den er ferdig. Smak til med ekstra salt og sitron om nødvendig.
 
Ta av det ytterste skallet på purren og del i 4 like biter. Legg opp selleri og purre på tallerkener, ha på noen teskjeer rogn, og dander hasselnøttene. Ha over saus, avslutt med sprø purre og mikrogrønt. 

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og vinmonpolekspeditør. Han deler raust av sin kunnskap om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre