Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Samir Sharma vil vise at indisk mat er mer enn det folk flest kjenner fra restauranter i Norge. Når han og moren Sunita tar imot Vinbladet hjemme på kjøkkenet, lager de mat slik det gjøres i India.

– De tradisjonelle rettene som serveres på indiske restauranter i Norge, er inspirert av britisk restaurantmat og har ikke så mye å gjøre med indisk hverdagsmat, forklarer han. Og  tandoorisaus er en norsk oppfinnelse, du får ikke saus til grillet kjøtt i India, sier Samir.

 

Mat er en kulturbærer

Med sin nye restaurant «Der Pepperen Gror» vil Samir gå tilbake til røttene. På menyen finner du de tradisjonelle karrigrytene eller grillmaten du kjenner fra før, men også representanter for den nye trenden med indisk «street food» og «homestyle cooking».

Samir vil også hedre foreldregenerasjonens innsats i det norske samfunnet.

– Ikke bare min egen familie, men alle dem som har vært med å bygge opp landet, enten de er etnisk  norske eller har en annen kulturell bakgrunn. «Der Peppern Gror» er min hyllest til disse menneskene, deres matkultur og den innsatsen de har lagt ned, sier han.

 

Indisk matfilosofi

Inspirasjon til restaurantens meny kommer fra både indisk gatemat og fra kjøkkenet hjemme hos Sunita. «Mutterns hjørne» blir en egen plass på restaurantkjøkkenet der det skal lages mat som på kjøkkenet hjemme.

Indisk mat serveres i gryter eller fat som alle ved bordet deler på. På et indisk kjøkken lages det ikke
porsjonsretter. Hver rett komponeres for seg, ikke for at de skal passe sammen.

– Å kombinere et måltid med ulike retter som henger sammen og komplimenterer hverandre, hører til i fransk cuisine, forklarer Samir. – Det eneste som betyr noe i indisk kjøkken er at det smaker godt!

 

Store forandringer 

India er et enormt land, og det er stor forskjell på maten som serveres i de ulike delene av landet. Sharmafamiliens mattradisjoner kommer først og fremst fra Punjab i Nord-India. Sunita synes ikke indisk mat har endret seg så mye de siste årene men forandringene i Norge er derimot store.

– Det er blitt mye enklere å lage indisk mat i Norge nå enn det var da vi kom hit på 1970-tallet, sier hun. Den gangen fikk man nesten ikke tak i krydder her i det hele tatt. Vi hadde alltid kofferten full av krydder og andre råvarer da vi kom fra India. Og det hendte at olje hadde rent ut i bagasjen underveis, forteller hun med et smil.

I dag finner du alt du trenger i norske butikker for å lage et indisk måltid. Spesielt i de største byene er det velassorterte butikker med indiske matvarer. Og selv supermarkedene landet rundt har det viktigste du trenger.

 

Sunitas kjøkken

Sunita har åpnet dørene til kjøkkenet sitt i Oslo for å vise oss hva hjemmelaget indisk mat kan være. Hun lager det hun kaller «litt snacks», ujålete hverdagsmat fra India. Men de tre oppskriftene hun deler med Vinbladets lesere er så eksplosivt velsmakende at de trygt kan serveres til hvem som helst, også ved festlige anledninger.

I India drikker man vanligvis vann til maten. Av og til serveres lassi, en yoghurtdrikk som kan være salt eller søt, ofte tilsatt mango eller annen frukt.

Drikke-til-indisk-mat-Vinbladet-mars-2016-Erik-Thallaug-4-1800x1200-red.jpg

Drikke til krydret mat 

Krydder og chili er mer enn smak, det er også en følelse – av varme. Blir det sterkt nok, gjør det vondt. Et slikt angrep på munnhulen er ikke alltid like lett å sette drikke til. Blir drikken for spinkel og lett, forsvinner den helt bak maten. Samtidig tar sterke smaker knekken på fine nyanser. Derfor kan kanskje de aller flotteste vinene vente til en annen anledning.

Et vanlig drikketips til krydret mat er en vin med litt sødme fordi det mildner det sterke og demper chilivarme. Noen vil argumentere for at sødmen dekker over smakene i maten og at hvis målet er mild smak, kan du like gjerne bruke mindre krydder. Her er vi forskjellige.

Halvtørre hvitviner har samme funksjon som en raita. Den demper og lindrer. Hvis du elsker flammen fra chilien, kan du velge mer alkoholsterke drikker. Alkohol forsterker chilivarmen merkbart.

Hvitvin

En moden vin med saftig fruktighet klarer å stå imot smaksintensiteten fra maten. Ikke velg for spinkle viner. Mellom 150 – 200 kroner finnes det mye som vil passe. Velg gjerne en chenin blanc fra Loire i Frankrike eller fra Sør-Afrika. Også pinot gris fra Alsace vil være godt. En riesling med litt sødme
blir ikke feil.

Øl

Øl med lyst maltpreg og god nok friskhet er leskende til sterk mat. Aroma fra humle passer fint til indisk krydder, men bitterheten blir tydeligere sammen med sterk mat. Pale ale eller lyst lagerøl kan være godt til. For den som er glad i surøl, virker det forfriskende og rensende. Velg gjerne et med litt mørkere malt, som et rødt flamsk øl.

Mjød

Mjød er laget på honning. Nå finnes det flere tørre varianter som kan være et originalt og  spennende valg til krydret mat.

Rødvin

Dette er ikke et førstevalg. Varme kryddere forsterker tannin og gjør rødvin tråere og mer snerpende. Om du allikevel ønsker rødvin, velg en som har saftig frukt og lite snerp, gjerne fra et varmere klima.

Alkoholfritt

I India er det mest vanlig å drikke vann til maten, og det er ikke et dårlig valg. Eplemost har også mange egenskaper som gjør seg godt til sterk mat. Sødmen og friskheten virker leskende og  varmedempende.