Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tilbake
Lær om vin Kurs Vinklubb

Det er enkelt å starte sin egen vinklubb!

Å smake viner er den beste måten å lære om vin på. Har du ikke en vinklubb, start en! Med flere kan dere smake flere viner, diskutere og lære av hverandre. Dessuten er det jo hyggelig. Fire til seks personer fungerer godt, både faglig og sosialt.
vinklubb-vinsmaking-av.jpg
Foto: Erik Talhaug

Har du lyst til å starte vinklubb? Start her!

Er du nysgjerrig og rimelig fordomsfri? Kan du ingenting eller litt om vin og ønsker å lære mer? Vil du gjøre vinklubben din litt mer lærerik? Da er du i så fall klar for å følge Vinmonopolets vinklubb.

Gå sammen med tre til fem mennesker du har lyst til å lære samme med og kom opp med et fengende navn på klubben deres så ligger alt til rette for lærerikt og ikke minst morsomt samvær.

Under får du en helt kort innføring. Hvis det pirrer nysgjerrigheten anbefaler vi deg å gå videre til filene du finner helt nederst på denne siden. Der tar vi deg med steg for steg dypere inn i vinens fascinerende verden. Der finner du også et veldig nyttig smakehefte. Vi har dessverre ikke flere trykte eksemplarer av disse heftene, men de egner seg fint for utskrift.

God smaking!

Podkast 40 Lær å smake vin

Har du lyst til å bli bedre kjent med din egen smak, og bruke noen smarte triks til å få mest mulig smak ut av vinen du skjenker i glasset?

Kan du en del om vin, men vil vite mer om kombinasjonen av mat og vin? Se her!

Din favorittvin og din favorittmat blir ikke nødvendigvis din favorittkombinasjon. I vår serie om mat og vin lærer du hvorfor noen mat- og vinkombinasjoner er så gode, og hvorfor andre ikke er det.

I mat- og vinklubbserien vår tar vi utgangspunkt i prinsipper og grunnleger når vi skal lære mer. Hvis du har noen gode venner som er like interessert i mat og vin som deg og som gjerne vil lære mer så har vi opplegget for dere.

Se på filene helt nederst på denne siden, og bli med på vårt opplegg.

Praktiske forberedelser og ting å tenke på før dere smaker

Planlegg vinkjøpet

Planlegg smakingen en uke i forkant. Da kan dere eventuelt bestille om ditt lokale vinmonopol ikke har varene dere er ute etter. Bestill på vinmonopolet.no eller på Kundesenteret på tlf. 22 01 50 00.

Bare litt vin i glasset

Til smaking trenger du bare 3–4 cl vin i glasset. En flaske rekker derfor til hele 18 personer når du bare skal smake.

Vinglass og vann

Vinglassene bør være tulipanformede med en relativt stor klokke. Da fanger du aromaene best. Bruk like gjerne rødvinsglass til hvitvin. Mange såkalte hvitvinsglass er altfor trange og små. For å unngå sjenerende lukt fra glassene kan de skylles med vann eller en liten skvett med vin. Husk også vann til å drikke!

Vinåpner

Det er kanskje en selvfølge, men det er fint å minne om den allikevel. Det er så tungvint uten. Vinåpnere finnes i alle prisklasser, men de trenger ikke være så avanserte.

Hvit bakgrunn for fargebedømming

For å se fargen i vinen trenger du en hvit bakgrunn. Hvite servietter, et ark eller en duk er bra.

Spytting

For å beholde konsentrasjonen og lære mest mulig kan det være lurt å spytte under selve smakingen. Spyttebakke får du i en butikk for kjøkkenutstyr. Du kan også bruke mugger, kopper eller en liten bøtte.

Smak blindt!

Når du smaker uten å vite hva som er i glasset, lærer du å stole på egen smak og ikke på etiketter. Gjør det slik: En ansvarlig gjør vininnkjøpet og holder det hemmelig for de andre. Dekk flaskene med folie og nummerer dem. Hell eventuelt vinene over i nummererte, rene mugger eller karafler. Blindsmaking gjør deg minst mulig forutinntatt.

Unngå sterke lukter

Nesen venner seg fort til lukter, også sterke, men det kan forringe smakingen for de andre om du bruker veldig sterk parfyme eller røyker inne underveis.
MAT Smak først, spis etterpå, men ikke vær skrubbsulten når du skal smake. Vin skjerper appetitten, så du blir sulten i løpet av smakingen.

TIPS! I brosjyren Bli en vinsmaker finner du bakgrunnsstoff og smakeskjemaer til tolv vinsmakinger.

Temaer for vinklubben

Bruk fantasi, interesse eller hjelp fra ditt lokale vinmonopol til å finne tema for vinklubben. Eller se lista under.

En drue fra samme land, region eller distrikt

Prøv for eksempel forskjellige viner laget av Riesling fra Rheinhessen i Tyskland eller forskjellige viner laget av Barbera fra Piemonte i Italia.

Samme drue, ulik opprinnelse

Prøv samme druetype fra ulike voksesteder, for eksempel Sauvignon Blanc fra Loire i Frankrike mot Sauvignon Blanc fra Sør Afrika. Eller Chardonnay fra Burgund mot Chardonnay fra USA og Chardonnay fra Australia. Det samme kan selvfølgelig gjøres med blå druer.

Musserende mot Champagne

Musserende vin kommer i ulike kvaliteter, enkelte kan konkurrere mot ekte champagne. Prøv engelsk musserende og spansk cava mot to champagner. Alle bør ha omtrent lik sukkermengde, for eksempel extra brut eller brut.

Mye mot lite garvestoffer

Se på klokkene våre, og velg viner med mye og lite garvestoff. Prøv dem blindt mot hverandre, og se om dere klarer å se hvilke viner som har mest garvestoff. Klarer dere å sette riktig klokkeverdi?

Mye og lite sødme

Velg viner med ulik sødmegrad. Klarer dere å rangere dem riktig?

Samme vin i ulike årganger

Når du prøver den samme vinen i forskjellige årganger, kalles det vertikalsmaking. Det er ikke alltid så lett å få tak i flere årganger av samme vin, men har du lagret en vin i flere årganger, kan dette være et spennende tema.

Podkast 41 Hvordan smaker vin på ulike prisnivåer?

Hva kan vi forvente av vin til 100, 200 og 500 kroner? Og hva med vin til mange tusenlapper - hvordan smaker det?

Podkast 44 Hva er en god årgang?

Hva betyr egentlig årgangsvin? Er det bare dyre og gamle viner som har en årgang? Vi ser på hva som avgjør om en årgang er god eller dårlig

Podkast 49 Hvordan ha det gøy mens du lærer om vin

Hvordan kan du få aha-opplevelser når du smaker på vin? Kan du lære om smak og aroma uten å pugge kommuner i Piemonte?

18 Miniguide: Ord og uttrykk om vin

Podkast 19 Vinspråket

Hva mente Aftenpostens Geir Salvesen da han skrev om «et dampende harem i heten»?

Podkast 65 Hvordan fungerer blindsmaking?

Blindsmaking er noe enkelte vininteresserte driver med. De lukter og smaker, og forsøker å plassere vinen så nøyaktig som mulig på kartet.