Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Det ser vi fordi salget vårt endrer seg. Salget av de alkoholsterke produktene våre som brennevin og hetvin synker, mens salget av drikker med lavere alkohol eller helt uten alkohol øker. Bartendere på de trendsettende barene melder om det samme, og denne trenden viser seg også internasjonalt. Vi møter dette forholdsvis nye behovet ved å fylle på i hyllene med gode, alkoholsvake(re) og alkoholfrie alternativ.

Høyt og lavt

Det er ikke så mange år tilbake at vinmakere ønsket å lage vin med mest mulig alkohol. Det gav fyldige og rike viner som ble ansett som et tegn på kvalitet. De siste tiårene er det mye som har forandret seg. Blant annet har klimaet endret seg, og druemodning er sjeldent et problem, selv i de tidligere marginale vinregionene.

Nå er det ikke lenger like imponerende å få til en vin med høy alkohol. Matvaner er også i endring. Vi spiser mer fersk mat og lettere retter, noe som passer dårligere med de svære vinene. Kort sagt er den globale smaken i endring. Det betyr ikke at all vin med høy alkohol er dårlig, og all vin med lav alkohol er bra. Vi er bare blitt mer bevisste på at de ulike stilene har sine kvaliteter.

Vinprodusenter bruker ofte begrepet balanse. For mye av noe trekker ned helhetsinntrykket av vinen. Nå ønsker mange å ta mer kontroll over druemodningen og lage viner med lavere alkohol.

Hva smaker alkohol?

Smaken av alkohol kan beskrives som en slags sødme. Alkohol er også en viktig del av det vi beskriver som fylde i vin. Å sette ord på hvordan fylde oppleves i en vin er ikke alltid en enkel sak. Et forsøk på en definisjon er: «Fylde er inntrykket av vekt og rikhet i en drikk.» Alkohol, tannin og glyserol (det som gir fedme og glatthet), gir fylde. Fylde er ikke i seg selv en kvalitet, men det sier noe om stil.

Alkohol bidrar til økt fylde i en drikk. Så når vi tilsetter alkohol i en vin som i utgangspunktet er alkoholfri, så vil drikken oppleves som fyldigere. Hvis vi fjerner alkoholen vil den oppleves som mindre fyldig. Derfor ser vi ofte at alkolfrie produkter inneholder en del sukker, nettopp for å veie opp for dette.

LOW-viner

New zealand

På New Zealand har vinprodusentene satset mye på å finne nye måter å få naturlig lav alkohol på. I grove trekk handler det om forskning på gjær og hvordan arbeidet i vinmarken gjøres for å få lavere sukkernivåer kombinert med god aromamodning. Utvikling av gunstige kloner, smarte oppbindingssystem og inngående kunnskap om gjæringsprosesser er gode hjelpemidler.

Steinfeder fra Østerrike

I Østerrikes kanskje mest kjente vinregion, Wachau, lages det tørre hvitviner i tre hovedstiler: steinfeder, federspiel og smaragd. Inndelingen handler om sukkernivået i mosten før gjæringen, med andre ord handler det om modning på druene. Steinfeder er den kategorien med lavest modning, og skal være lette og friske viner. Det ligger i lovverket at en steinfeder ikke skal ha mer enn 11,5% alkohol.

Det er interessant at i varme Wachau er det et makskrav til alkohol. Sånn sett ligger den Østerrikske vinloven foran i NOLO-løypa.