Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Oransjevin er en type hvitvin. Vinen lages ved at grønne druer (hvitvinsdruer) får en ekstra lang maserasjon. Det vil si at mosten ikke siles av med en gang, men får trekke ut smaks- og aromastoffer fra skallet. For blå druer (rødvinsdruer) er dette helt vanlig praksis. Kort maserasjonstid brukes når man skal lage rosévin. Lang når man skal lage rødvin.

 

Hvitvin på rødvinsmåten

For hvitvin har det vært ingen eller kort maserasjonstid. Resultatet en lys, klar, nærmest fargeløs vin. Maserasjon kalles også skallkontakt. Det sitter mye smak og aroma i skallet, og produsenter av hvitvin har de siste tiårene eksperimentert med mer eller mindre skallkontakt for å tilføre vinene mer smak. Dette har banet veien for oransjevinene.
 

Eldgammel og moderne

Oransjevin er en ny vintype for de fleste, men stilen og metoden er veldig gammel. Tiden med skallkontakt beskyttet vinen i en tid hvor svovel som konserveringsmiddels ikke fantes. Det er spesielt Georgia som har ivaretatt denne tradisjonen og fortsatt lager vin på denne måten. I dag lages det oransjevin nesten alle steder hvor det lages hvitvin. Ikke mye, noen steder er det kanskje bare én produsent.
 

Smaken av oransjevin

Her er det flere stiler alt etter hvilken druetype(er) som er brukt og hvor lenge vinene har maserert. De mildeste oransjevinene er ikke så ulike i smak fra «vanlig» hvitvin med mye smak. Noen oransjeviner har flere måneder med skallkontakt og skiller seg ut med å ha noe snerp (tannin), og aromaer som gir assosiasjoner til marmelade, te, kvae, furunål, appelsinblomst, fersk sopp. 
 

Hvordan finner jeg dem?

Oransjevin er ikke klassifisert som en egen varegruppe, de er sortert under hvitvin. Nå er det mulig å velge oransjevin, naturvin eller vegansk som et filter i nettbutikken. 
 
Filtrene ligger i venstremenyen i nettbutikken, under overskriften «Øko/Etisk/Annet».

Podkast 43 Oransjevin

Hva er oransjevin? Er det hvitvin, rødvin eller en mellomting? Hvorfor snerper den? Og hvordan lages den?