Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Du har sikkert smakt prosecco, som lages i en stor ståltank - og kanskje også champagne, som modnes på flaske i årevis.

En annen, og kanskje enda eldre måte å lage musserende vin på, kalles methode ancestrale på fransk, som rett og slett betyr gamlemåten. Det morsomme er at denne nesten utdødde måten å lage vin på har fått et realt oppsving og blitt supertrendy. Vintypen kalles vanligvis pétillant naturel eller bare pét nat

Hva er pét nat?

Pét nat er kort og godt vin som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Med vinen følger både levende gjær og sukker. Inne i flasken spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak. 

De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner. De bruser mindre og virker bløtere i munnen enn annen boblevin. Ufiltrerte versjoner med bunnfallet intakt har også mer stofflighet, nesten som en liten ruhet. Alkoholen er også et hakk lavere enn mange andre musserende viner. 

Visste du at ... ?
To områder der det lages en rekke pét nat-viner er Østerrike og Loire i Frankrike.

Podkast 36 Musserende og perlende vin

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant?

Pét nat fra USA

Vinmakere i USA er ikke bundet av rigide vinlover – de kan lage det de vil. Blant unge vinmakere i California og Oregon er pét nat siste skrik. 

Noen bruker druer som Pinot Noir og Chardonnay. Andre bruker mystiske druer som Malvasia eller Valdiguié. Hver druetype setter sitt preg på vinen. 

Amerikansk pét nat er perlende hvitvin med preg av modne epler og hint av rosmarin, eller perlende rosé med hint av bringebær, rose og tørkede urter. 


Prosecco col fondo  

Modne epler, tørket høy, sitronskall og rå sopp. Det er smaken av col fondo-prosecco slik den var i gamle dager.

Bare noen få produsenter lager col fondo. Det er fordi den blir ansett som litt for sær og uforutsigbar. Til gjengjeld smaker col fondo bedre til mat enn vanlig prosecco fordi den har flere nyanser å spille på. 

Col fondo og vanlig prosecco er begge laget på druetypen Glera og kommer fra samme område. Smak dem mot hverandre, og du vil bli overrasket over hvor forskjellige de er på grunn av ulike produksjonsmetoder. 

Podkast 84 Ufiltrert drikke - øl, eplemost og Col Fondo

På Vinmonopolet er flere typer drikke umulige å se gjennom

Billig og dyr

Som annen musserende vin finnes pét nat i flere prisklasser. I motsetning til tradisjonelle bobler som champagne er ikke lang lagring en faktor som påvirker prisen her.

Men områder som California kan ha høye priser på kjøp/leie av vinmarker og druer. Og når vinene lages på håndverksvis, i små kvanta, av trendy, ettertraktede produsenter – da kan prisen på pét nat gå fra rundt 150 og opp til 250-350 kroner.

illustrasjon-musserende-pet-nat-col-fondo.jpg