Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

I rosévinsepisoden av vår podcast svarer vi på dette og mye annet. I tillegg byr vi på våre beste tips til kombinasjoner av rosévin og mat, forklarer hva flamingoer og årelating har med denne vintypen å gjøre - og du får høre en aldri så liten Hollywood-historie. Og ikke nok med det! Anders tipser om hjemmesnekret rosévin, mens hele panelet deler sin rareste roséopplevelse.

Hør episoden ved å klikke i ruten under. Du finner alle våre podcast-epsioder her.

Podkast 34 Rosévin - alt du trenger å vite

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen?

Rosévin lages som regel bare av blå druer. Siden fargen til blå druer sitter i skallet, og druekjøttet nesten alltid er fargeløst, er det viktig at skallet ikke får ligge sammen med druemosten like lenge som når man lager rødvin

Blå druer knuses, og saften, skallene og steinene får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer, ved lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallenes farge ut. Saften siles så fra, uten pressing, før mosten gjæres på samme måte som for en hvit vin.

Her får du vite hvordan musserende vin lages.

 

Noen ulike metoder skiller seg ut når det er snakk om produksjon av rosévin:

Saignée

Her knuses ikke de blå druene, de sprekker i stedet på grunn av trykket og vekten fra druene som ligger på toppen. Dette gir en svært forsiktig pressing, druene «blør» (saignée betyr «blødd» på fransk). Etter 12–24 timers kontakt med skallene siles saften fra.

 

Vin gris

Vin gris betyr ikke grisevin, men «grå vin» på fransk. Her presses de blå druene svært lett, og skallet får ikke trekke sammen med saften. Dette gir en svært lys vin uten særlig sterk farge.

 

Blanding

Innenfor EU er det forbudt å produsere rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er i prestisjeregionen Champagne, hvor rosévariantene av champagne lages nettopp på denne måten.
 
 

Vin for sommeren

At rosévin er en vintype for sommerhalvåret, kommer vel ikke som noen overraskelse. Generelt velger vi i stadig sterkere grad lette og lyse produkter i polhyllene – hvitvin, musserende, øl og rosévin. Om sommeren endrer vi både spise- og drikkevanene våre, og setter i enda større grad lette og lyse produkter på bordet.

I juni og juli sleger vi mye rosévin - hvert eneste år. Men det er rundt nyhetslanseringen vår i begynnelsen av mai at de rosa salgstallene når sitt høydepunkt. Også i år lanserte vi mange nye roséviner i mai.

Og norske kunder elsker sin rosé! I fjor økte Vinmonopolets salg av rosévin med sju prosent i forhold til 2015. Sammenlikner vi med tall fra 1980-tallet, ser vi at salget har doblet seg. Antall merker å velge mellom er da også mangedoblet.