Italia

Italia.jpg

I Italia har hver region sine druer og sin måte å lage vin på. Kjærligheten til det lokale gjør det lettere å forstå italiensk vin.


Vin fra Italia er berømt over hele verden. Prosecco, barolo, amarone. Du har nok hørt navnene før.
Nord i Italia kan det være kjølig, mens det er varmt i sør. Noen områder har skog og fjell, andre har strender og flatmark. I nord spiser de kjøtt, melk, smør og sopp. I sør vokser det sitroner, tomater og oliven.
Italia er et ungt land og et stort land. Derfor tenker italienerne mer på sin egen region enn på landet som helhet. Vinen og maten lages slik den er blitt laget i nærområdet i generasjoner.
Det betyr at Italia har flere druetyper enn noe annet land. Hvert område har sine foretrukne druer, ofte flere grønne og flere blå druer.
Uansett er italiensk vin som regel lett å drikke, lett å forstå og lett å like. Vin er en naturlig del av et tradisjonelt italiensk måltid, og vin fra ett område vil som regel passe godt til maten de spiser i dette området.

Viktige områder

Piemonte i nordvest, Toscana midt i landet og Veneto i nordøst er viktige regioner for kvalitetsvin. Puglia i sør har stor produksjon og gryende kvalitetsfokus. Vin får høyere kvalitet når druene dyrkes i kjølige områder, og i Italia er det ofte høyden over havet som kjøler ned druene.

Lover og regler

Et område kan søke om å få betegnelsen DOCG, DOC eller IGP. Disse merkene stiller mer eller mindre strenge krav til vinens kvalitet, opprinnelse og produksjon. Men merkingen er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel. Det finnes dårlig DOCG-vin, og det finnes god vin uten merking.

Trender og utvikling

Siden 1970-tallet har supertoskanere fått stor oppmerksomhet. Dette er påkostet rødvin som ikke lages på tradisjonelle italienske druer som Sangiovese, men «importerte» druer som Cabernet Sauvignon og Merlot.
De siste årene har søkelyset i Italia dreid mer tilbake til det lokale, tradisjonelle og særegne. Det satses også stadig mer på hvitvin framfor rødvin i Italia.

Tips

Franciacorta er musserende vin fra Lombardia. Vinen minner mer om champagne enn om prosecco og lages på samme måte som sin franske motpart. Men prisen er lavere.
Rødvin fra Sicilia kan holde svært høy kvalitet, hvis druene dyrkes i kjølige områder høyt over havet.