Det er lite, men ren aroma i trukket og dampet torsk. Få ingredienser trenger så lite bearbeiding og tilbehør for å skinne. For å fremheve fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet.

Når tilbehøret også er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge vin. Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten.

Hvitvin

Gode valg kan være chablis, muscadet eller assyrtiko fra Hellas.

Med sandefjordsmør så er det sausen som setter mest smak på maten. Da er det naturlig å velge en chardonnay med litt fatpreg fra USA som har en fet munnfølelse og aromaer som minner om smør, fløte og nøtt.

Rødvin

Mange ønsker å drikke rødt til torsken gå for en frisk, lett og fruktig vin. En fruktig barbera, blaufränkisch eller pinot noir blir ikke for snerpende eller overdøvende til retten. 

Tradisjonelt har mange av våre kunder ønsket en rød bordeaux til julens torskemiddag. Det blir fort veldig dominerende og vanskelig å smake maten sammen med slik vin. Prøv heller en hvit bordeauxvin for å modernisere tradisjonen.

Øl og sider

Fruktig, friskt øl som blonde eller saison har et aromabilde som passer godt til den delikate torsken og god friskhet som kontrast til smørsausen. Eplesider kan også være spennende til. Velg gjerne en norsk fruktig stil.

Brennevin

Sommerlig og lys akevitt med mer dill enn karve passer godt til juletorsken

Alkoholfritt

Også når det gjelder alkoholfritt er det et poeng å velge drikke med god friskhet og som ikke overdøver den delikate fiskesmaken. Et lyst alkoholfritt øl eller frisk eplemost er godt.

Lytt og lær

Kan man spise Sandefjorsmør i Kristiansand? Det klassiske er rødvin, men er det førstevalget til vinmonopolets eksperter? Hør på vår podkast om drikke til juletorsk.

Podkast 223 Drikke til juletorsken

Anne og Niclas serverer deg grundige og faglige råd om hva du kan drikke til juletorsken.