Torsken er mild på smak

Milde råvarer og forsiktig varmebehandling setter lite preg på maten. Torsken er mild på smak og serveres ofte med sauser laget av mye fett fra smør eller fløte. Aromaene i retten kommer først og fremst fra slike sauser. Annet tilbehør er gjerne dampede eller rå grønnsaker som også er milde, uten sterke aromaer. Syre og litt salt er som regel de dominerende grunnsmakene. 

Hva er godt å drikke til torsk?

Friske, slanke drikker er stilige drikkevalg.

For å fremheve den milde fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet. Når også tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge drikke til.

Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. Friske viner på ikke-aromatiske grønne druer fremhever fisken, mens de som har ligget litt på fat og gjærrester fremhever smørsausen.  

Det klassiske rødvinsvalget kan ofte bli for dominerende, men velg i så fall en med god friskhet og uten for mye tannin. Stekt fisk og tilbehør som bacon, rødvinssaus, linser og sopp gjør retten mer rødvinsvennlig.

Drikketips til torsk med smørsaus

Hvitvin

  • Vin på druen Chardonnay fra kjølige områder som Tyskland og England.
  • Chablis, gjerne premier cru-kvalitet, Burgund, Frankrike
  • Muscadet sur lie, Loire, Frankrike
  • Vin på druen Grüner veltliner, Østerrike
  • Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike

Øl og sider

  • Saison / farmhouse ale
  • Pilsner eller lys lager
  • Norsk sider

Les om ølstilene

Rødvin

  • Vin på druen Pinot noir
  • Vin på druen Gamay fra Beaujolais, Frankirike

Alkoholfritt

  • Frisk, norsk eplemost
  • Limonade blandet med mineralvann
  • Lyst alkoholfritt øl, som lys lager, pils

Se utvalget av alkoholfrie produkter

Podkast 223. Drikke til juletorsken

Anne og Niclas serverer deg grundige og faglige råd om hva du kan drikke til juletorsken.