Artikkel fra Vinbladet 2-2020
Kokk: Andreas Ingul
Foto: Stian Broch
Napolitansk pizza er bildet på den enkle, kjempegode pizzaen. En ekte pizzarestaurant i Napoli har strenge regler og serverer kun to varianter; pizza marinara (med tomat, hvitløk og oregano) og pizza margherita (tomat, basilikum og mozzarella). Hjemme kan du selvsagt bruke akkurat den toppingen du og gjestene dine har lyst på. Men følg gjerne napoliprinsippet med å gjøre det enkelt og bruke gode råvarer.
Her gir vi deg drikketips til ni ulike toppinger. Oppskrift og tips til den perfekte pizzadeigen finner du i Vinbladet nr 2 2020.
Generelle tips om hva som smaker godt til pizza
Toppingen spiller hovedrollen i pizzasmaken, men pizzabunn og ost har viktige biroller. Generelt er enkle, fruktige og leskende viner et godt utgangspunkt. Det passer også bra med fruktig, godt avkjølt drikke når du spiser ute i sol og varme. Men ikke undervurder smaken i pizzaen. Hvis vinen er for slank og syrlig, kan den bli skrinn og sur til maten. Velg vin etter hvilke smaker du vil fremheve i maten.
Kokketips!
Stek pizzaen med kun tomatsaus og legg på de andre ingrediensene etter at pizzaen er ferdig stekt.
Pizza Margherita
Pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum
Drikke til Margherita
Alle pizzaers mor har den blitt kalt. Pizza med tomat har sødme, syre og en del av smaken umami i tillegg til salt. Velg en saftig drikke med god fruktighet og friskhet.
Rødvin: vin fra Valpolicella eller på druen Barbera
Hvitvin: vin på druene Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Fiano eller en saftig rosévin.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager
Pizza med Salsiccia
Tomatbasert pizza med mozzarella, salsiccia, chili og oregano.
Drikke til pizza med salsiccia
Tomat, pølse og chili dominerer smaksbildet. Dette er smaker som demper fruktigheten i drikken. Velg noe med saftig og leskende frukt.
Rødvin: saftig rødvin på druene Mondeuse fra Savoie eller Gamay fra Beaujoulais
Hvitvin: vin på druene Riesling fra Tyskland eller Albariño fra Spania
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager
Pizza med spekeskinke og burrata
Pizza med tomatsaus, burrata, spekeskinke, cherrytomater og basilikum
Drikke til pizza med spekeskinke og burrata
Spekeskinke er salt og burrataen er silkemyk og kremet.
Rødvin: saftig rødvin med delikat frukt som for eksempel på druene Barbera og Dolcetto fra Piemonte eller Nerello Mascalese og Frappato fra Sicilia.
Bobler: prøv den perlende rødvinen lambrusco fra Emilia Romagna. Den har høy friskhet og saftig rød bærfrukt som kler salt spekeskinke.
Hvitvin: oransjevin har preg av tørket og utviklet frukt og sammen med vellagret spekeskinke går de svært godt sammen. Les mer om oransjevin
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager
Pizza med n'duja
Pizza med tomatsaus, sterk chilipølse (n'duja) og mozzarella
Drikke til pizza med n'duja
N'duja er en sterk fersk chilipølse fra Calabria i Sør-Italia, denne pizzaen kalles også pizza alla calabrese. En rå chorizo eller pepperoni kan brukes som alternativ. Pizza med nduja/pepperoni er sterkt krydret og har mye smak.
Rødvin: en smaksrik rødvin på druen Sangiovese er en klassiker. Prøv gjerne rødvin med kryddertoner på druene Nero d’Avola, Grenache eller Cabernet franc som et alternativ
Hvitvin: hvis det er veldig sterk salami og/eller chili kan en hvitvin fungere bedre. En riesling med litt restsødme, en chenin blanc eller greco di Tufo med saftig moden frukt vil fungere godt.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager
Grønn vårpizza
Hvit pizza med spinat, asparges, ramsløk og hvit geitost
Drikke til grønn vårpizza
Aromatisk mat som dette er godt sammen med aromatisk drikke med tydelig syrlighet.
Bobler: pet nat fra Østerrike, rosé musserende
Hvitvin: aromatisk vin på druen Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Loire, falanghina fra Campania.
Alkoholfritt: alkoholfri musserende eller hvitvin
Øl: New England IPA, hveteøl
Tips! Du kan lage en puré av asparges, spinat og ramsløk og benytte den som saus.
Pizza med gresskar
Hvit pizza med gresskar, pinjekjerner, spinat, salvie, provolone og ricotta
Drikke til pizza med gresskar
Gresskar bidrar med en god del sødme og gir en kremet konsistens. Sødmen stjeler fruktighet fra vinen og gjør den friskere, her trenger vi en vin med moden sødmefull fruktighet eller noe sødme.
Hvitvin: vin på druen Riesling med litt restsødme fra Tyskland, pinot gris fra Alsace, chardonnay fra Argentina
Alkoholfritt: en sødmefull eplemost
Øl: New England IPA, hveteøl
Høstpizza med sopp
Hvit pizza med steinsopp, provolone, pinjekjerner og oregano
Drikke til hvit pizza med sopp
Vin med utviklet stil og aromaer i retning skogbunn og sopp fungerer godt.
Rødvin: moden rødvin på druene Nebbiolo, Sangiovese eller Pinot Noir. Benytt stilen utviklet og nyansert.
Bobler: champagne, cremant eller cap classique med tydelig autolysepreg
Hvitvin: utviklet hvitvin og oransjevin vil være spennende valg. Les mer om vinstilene for hvitvin
Pizza med løyrom
Hvit pizza med løyrom eller lakserogn, rømme, dill, rødløk, potetchips og provolone
Drikke til pizza med løyrom
Her er det både umami fra rogn og fedme fra rømme og ost. Dype smaker som passer godt til fyldige drikker som smaker av annet enn bare fruktighet.
Bobler: cap classique fra Sør-Afrika, champagne eller engelsk musserende
Hvitvin: vin på druen Chardonnay fra USA eller burgund, greco di Tufo fra Campania
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale
Pizza med sardiner
Tomatbasert pizza med sardiner hvitløk og oliven
Drikketips til pizza med sardiner
Sardiner er fete, smaksrike og salte. Sammen med oliven og hvitløk er dette smaker fra Middelhavet
Hvitvin: vin på druen Alvarinho fra Portugal, etna bianco fra Sicilia, greco di Tufo fra Campania
Rosevin: delikat og leskende rosevin fra Provence
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale