Tilbake
Oppskrifter

Stekt torskefilet med soyasmør: polkokkens oppskrift

Denne fiskeretten har et spekter av dype, brune aromaer som går fra brent blomkål og karamellisert stekeskorpe til tett, mørk soyasaus.
torsk-soyasmor-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Stekt torskefilet med blomkålpuré, rødbet og soyasmør

Få tips til øl og vin som passer til stekt torsk med soyasmør

(nok til 4 personer) 

700–800 g torskeloin
250 g smør
2 fedd hvitløk, knust
1 fedd hvitløk, finhakket
1 kvast timian
6 ss soyasaus
4 sjalottløk, finhakket
1 bunt gressløk, finhakket
litt olivenolje
2 ss rødvinseddik eller øleddik 
salt og pepper
35 g mandelflak
1 liten rå rødbet, skrelt og kuttet i tynne strimler
3 ss solsikkeolje
1 sitron

Blomkålpuré

(nok til 4 personer)

3 dl fløte
1 blomkålhode, renset for stamme og blader
50 g smør 
2 ss olivenolje
Salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader varmluft. Kutt blomkål i ca. 1–2 cm biter og legg i en form med smør og olivenolje. Bak i ca. 20–25 minutter til blomkålen er tydelig brunet. Kok så opp blomkålen med fløte til den er helt mør, og kjør i blender til puréen er helt glatt, ca. 2–3 minutter. Tilsett eventuelt vann ved behov. Varm opp igjen og smak til med salt og pepper før servering.

Soyasmør

Smelt 150 g av smøret i en kjele. La det koke til det blir nøttebrunt, og ta av platen. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og avslutt med soyasausen. Dette varmes opp og tilsettes litt sitronsaft og gressløk rett før servering.

Rist mandlene i en tørr panne til de begynner å brunes. Tilsett en liten skje smør og en klype maldonsalt. La det avkjøles på tørkepapir.

Varm en stekepanne godt og ha i solsikkeoljen og fisken. Krydre med salt og pepper mens fisken stekes på høy varme. La den få ligge minst fire minutter på én side før du tilsetter 50 g smør, to hele fedd hvitløk og timiankvasten. Øs gjerne smøret over fisken et godt minutt før du snur den. La fisken hvile.

Legg fisken på en varm tallerken ved siden av blomkålpuréen. Bland rødbet, litt sjalottløk, finhakket gressløk, eddik, olivenolje, salt og pepper i en bolle og legg på fisken. Ha på saus og strø over litt mandelflak.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.