Salt, fett og umami påvirker drikkevalget

Carbonara lages med bacon og ost, men uten fløte. Sausen er en emulsjon av egg, ost og pastavann. Det gir en kremet saus som er salt, smaksrik og proppfull av grunnsmaken umami. I tillegg har den en god dose svart pepper, og alt i alt er dette en litt krevende rett å sette vin til.

Autentisk carbonara

En autentisk carbonara lages med Guanciale og pecorino romano. Guanciale er laget på saltet, krydret og speket svinekjake og er en smaksbombe som vil løfte det meste av pasta til nye høyder. Pecorino er en salt og litt lagret sauemelkost pakket med umami og kanskje enda mer intens enn parmesanen.

Hva slags drikke er godt til carbonara?

Det er lettere å finne gode hvitvinsvalg enn rødvinsvalg til carbonara. Fruktigheten i rødvin gir ofte en for stor aromatisk kontrast til maten, og kan dekke over smaken av maten i for stor grad. Den bør ha god friskhet og kan enten ha en tydelig fruktighet, eller ha noe annet enn bare det fruktige å spille på. Bermelagring eller lagring under flor gir aromaer som smakene i maten kan koble seg på.

Dette er først og fremst en hvitvinsrett, men ønsker du rødvin bør du velge en saftig og leskende rødvin med god friskhet, tydelig fruktighet og lite til moderat med tannin. Øl og sider er leskende, og gjæringspregede øl med krydder og fruktighet passer godt til.

Raske tips

Hvitvin

  • Vin på druen Savagnin fra Jura
  • Florpreget vin fra jura
  • Fatlagret chardonnay fra f.eks. California
  • Vin på druen Pinot gris fra Alsace, rimelig vin må gjerne ha litt sødme
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt, gjerne fra Friuli i Italia

Rødvin

Vinstil: frisk og fruktig

  • Vin på druen Barbera uten fatpreg, fra Piemonte
  • Vin på druen Sangiovese uten fatpreg, fra Toscana

Øl & sider

  • Saison eller farmhouse ale
  • Norsk sider

Alkoholfritt

  • Lyst alkoholfritt øl
  • Alkoholfri sider