Flere typer musserende vin

Skal vi gi ett champagneråd til nyttår, må det bli å la champagnen komme på bordet sammen med maten, mens sansene er på topp. Både smaksrikdommen og friskheten i champagnen kommer til sin rett med mat, og boblene virker smaksforsterkende.

Ekte champagne kommer fra området Champagne i Frankrike, men nesten alle vinproduserende land lager musserende vin.

Kan man smake forskjell på dyr og billig champagne?

Podkast 166 Musserende vin til nyttårsaften

Godt nytt år! Hva skal du drikke til festmiddagen og hva passer til å skåle med klokka tolv?

Frisk aperitiff

En aperitiff har flere funksjoner enn å ønske gjestene velkommen. Det viktigste er at den skal gjøre deg klar til måltidet, vekke sansene og skjerpe appetitten.

Prøv noe hvitt, friskt, tørt og ikke for alkoholsterkt, som en slank Champagne, en Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux eller en sekt fra Østerrike eller Tyskland. 

Ønsker du en fruktigere og mer sødmefull stil på aperitiffen kan en prosecco passe godt. Musserende vin uten alkohol eller fruktmost med bobler er også en flott aperitiff. 

Hva er prosecco?

Forrett

Som start på et festlig nyttårsmåltid, kan du for eksempel servere noe lett og friskt som skalldyr naturell, østers eller kaviar. Da passer det bra med en tørr, ikke så kraftig vin, gjerne en Blanc de Blancs – altså en musserende vin laget av bare grønne druer – fra Champagne, England eller Jura.

Hovedrett

Kalkun

Musserende vin eller champagne kan være et spennende valg til den tradisjonelle nyttårskalkunen. Prøv gjerne en Blanc de Noirs, som er en musserende vin laget av kun blå druer, eller en annen fyldig musserende vin til kalkunen. Franciacorta og Alta Langa er musserende vin fra Nord-Italia som lages på samme metode og med samme druetyper som i Champagne.

Flere tips om drikke til kalkun

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt serveres ofte på nyttårsaften. Det er fett, salt og har eventuelt røkt smak, og det er viktig å velge en vin med solid frukt og høy syrefriskhet. Velg gjerne en rik type, med autolysepreg (aromaer som kjeks og brøddeig som kommer av lang lagring på bunnfall/gjærrester). En god norsk håndverkssider passer også veldig godt til salt kjøtt.

Flere tips om drikke til pinnekjøtt

Viltmiddagen

Til en viltmiddag med sopp eller soppsaus vil en Vintage Champagne med litt alder være et spennende valg. Med lagring vil vinen utvikle aromaer i retning sopp, nøtter og spekeskinke. Roséchampagne er en gammel klassiker til fasan.

Flere tips om drikke til vilt

Fisk

Type, tilberedelse, temperatur og tilbehør avgjør hvilken stil som passer til fisk. Rå sushi trenger lette og friske viner, for eksempel Crémant de Bourgogne, Blanc de Blancs eller gjerne en pet nat - en ufiltrert perlende vin. 

Les mer om pet nat

Til rikere sjømat, med kraftig saus eller annet smaksrikt tilbehør, som stekt torskefilet med soyasmør og brent blomkålkrem, kan du bruke en fyldig musserende vin med tydelig autolysepreg, gjerne fra Tasmania eller California. Dette er viner som har både aroma og kraft som passer til slike retter.

"I think I'll have champagne with the lutefisk."

Neida, grevinnen sa ikke det, men hun kunne ha gjort det hvis lutefisk stod på menyen. Musserende vin er godt til lutefisk fordi det gir en god kontrast til den geleaktige og myke fisken. 

Her finner du hele menyen: Grevinnen og hovmesteren - oppskrifter med drikkeforslag

Hummer og østers

Skalldyr smaker deilig med champagne. Smaken av sjø sammen med både salt, sødme og litt bitterhet kommer perfekt fram med en lett, elegant og frisk champagne eller engelsk musserende, gjerne en Blanc de Blancs.

Østers og hummer er klassisk champagnemat, men også reker eller en enkel blåskjellgryte får nye dimensjoner i følge med de friske boblene i vinen.

Flere drikketips til hummer servert på forskjellig vis

Dessert og ost

En Cava Corpinnat passer fint til de nøtteaktige aromaene, saltet og fettet som du finner i faste oster som parmesan, comtè, manchego eller pecorino.

Til en søt dessert med bær eller frukt passer det også fint med en fruktig, frisk og perlende Moscato d'Asti eller en boblende og rødbærsfruktig Brachetto fra italienske Acqui.

Drikketips til klassiske kaker og desserter.

Nok bobler? Her er noen mer stillfarne drikketips

Til forretter som østers og milde fiske- og skalldyrretter med smak av hav, er det godt med friske og kjølige hvitviner som Muscadet og Chablis. Rikere retter med råvarer som kveite og krabbe kler mer fyldige viner med innslag av fat, som hvit bordeaux eller chardonnay fra Burgund eller California.

Kalkun er lyst og mildt kjøtt, og tilbehøret har mest å si for vinvalget. Her kan saftige rødviner som Pinot Noir, Blaufränkisch og Gamay være midt i blinken, det samme gjelder duvende hvitviner med fylde og rik munnfølelse. Prøv en tysk Silvaner, østerriksk Grüner Veltliner eller en Marsanne/Roussanne-blanding fra Rhône-dalen i Frankrike.

Eplemost er deilig alkoholfri drikke til både fisk og lyst kjøtt. For variasjonens skyld kan du gjerne servere en lys, lett eplemost av James Grieve-epler til fisk og skalldyr og en most tilsatt bær eller bringebærlimonade til kalkunen.

Bli inspirert av vår podcast

I Vinmonopolets uhøytidelige podcast kan du lære mer om for eksempel disse temaene:

Podkast 14 Festmiddag - her er det du trenger

Hvor mye vin trenger du, og hvilke typer bør du kjøpe inn? Er det greit med bare ett vinglass?

Podkast 31. Alkoholfri drikke - fra eplemost til IPA

Visste du at Vinmonopolet også selger alkoholfri drikke? Alt fra vann og cola til bærmost og alkoholfritt håndverksøl står i hylla på Polet.

Podkast 25. Hvordan kombinere mat og drikke?

I denne episoden forteller vi hvordan vi i Vinmonopolet tenker når vi skal finne riktig drikke til mat.

Podkast 21. Dessertvin - slik velger du riktig

Hvordan kan tørkede, frosne og til og med råtne druer bli til velsmakende dråper?