Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Lytt og lær

Vinmonopolets eksperter, Anne, Anders og Niclas, gir deg kunnskap om druer, regioner og ølstiler, mat og drikke. Lytt til Vinmonopolets podkast!

podcast_artikkel.jpg

Vår podkast er nesten for veteran å regne i podkast-verden. Polets eksperter Anne, Anders og Niclas deler raust av all sin kunnskap, samtidig som de også får med seg gjesteeksperter på ulike områder. Her får du episoder som dykker ned i spennende innsikt i vinområder eller druer. Det er også avsnitt med drikkeanbefalinger til ulike måltider, blindsmakinger og lytterspørsmål.

 

Hvor kan du lytte?

Du kan lytte på podkasten vår der du lytter på podkast, for eksempel i SpotifyiTunes eller Soundcloud

Her er noen av våre favoritter:

 

Bordeaux - En ganske grundig innføring

Bli med til Bordeaux! Vår spesialist og entusiast, Per Mæleng, er din guide til årgangsvinens episenter. Du får høre om historie, klassifiseringer, grus, leire, slott og råte.

Hvilke årganger er best og hva bør du se etter om du vil ha god kvalitet til en fornuftig pris?

 

Lytterspørsmål - Amarone, ripasso og valpolicella

Bli kjent med de tre røde vinene fra Veneto i Italia. Hvordan klarer italienerne å lage så forskjellige viner selv om de er basert på de samme druetypene og kommer fra det samme området?

Vi har med oss Matteo Scarpelino. Ikke bare er han oppvokst i Veneto - han kan mye om vin også.

 

Årganger i vin - hvor viktig er det?

Våre lyttere sender inn supre spørsmål til oss! Nå lurer en lytter på hva som er viktigst for vinens smak og kvalitet - er det årgangen eller produsenten?

Hvordan lages en årgangstabell? Er slike tabeller fasit eller gjetting? Og hvordan kan man vite når en konkret årgang er drikkeklar?

 

Lytterspørsmål - hvordan velge drikke til mat

Her får du fire råd om det å velge drikke til mat. Må du like vinen, er det lurt med tannin, og kan du drikke amarone til reker?

Vi sneier innom hvordan grunnsmakene salt, søtt, surt, bittert og umami påvirker vinen.

 

Lytterspørsmål - naturvin

Håkon, Anne og Anders prøver å forklare hvor grensene mellom vanlig vin og naturvin går. Må naturvin være økologisk eller biodynamisk?

Smaker naturvin spesielt, hva skal til for å lage en god naturvin, er det sunnere å drikke naturvin enn vanlig vin?

 

Alt du trenger å vite om røyk i whisky

Naust, sjø, bål, bacon og lyng. Vi tar for oss en viktig egenskap i mange skotske maltwhiskyer. Nemlig røykpreget. Martin Tønder Smith er vår mann i røyken og han forteller om hvor røyken kommer fra og hvordan destillatøren kontrollerer mengden røykpreg.

For noen entusiaster er mengden røyk et viktig poeng. Vi tar for oss noen myter om mengden røykpreg og måleenheten ppm, og litt om sjøsprøyt.

 

 

Podcast_Vinmonopolet_NY.jpg