Vilt er mørt og magert

Klassisk viltgryte er en rik rett med innkokte smaker som har en del sødme og fedme. Sødmen i maten får vinen til å virke mindre fruktig og litt spinklere, og da er det godt med fyldigere og rikere viner.

Skal du velge likhet eller kontrast?

Generelt vil vi anbefale eldre vin fremfor ung, og fyldig vin fremfor lett. Rødvin er det vanligste vinvalget, men også hvitvin og oransjevin er veldig gode valg. Det er godt med friskhet til en slik rett, men vinen kan ikke være for spinkel.

Noen raske drikketips

Rødvin

  • Côtes du Rhône eller Châteauneuf-du-Pape
  • Utviklet vin fra Bordeaux (vinstil: utviklet og nyansert)
  • Vin på druen Sangiovese med fatpreg, f.eks. Brunello di Montalcino
  • Rioja Gran reserva
  • Ripasso eller Amarone

Hvitvin

  • Fatpreget chardonnay fra f.eks. California eller Argentina
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg
  • Vin med florpreg fra Jura

Les om oransjevin

Øl & sider

  • Porter
  • Brune eller brown ale
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Eplemost med solbær/blåbær
  • Alkoholfri porter eller stout
  • Alkoholfri håndverkssider

Tips til viltgryte uten fløte

Du kan bruke viltkjøtt i stedet for storfe i en Boeuf Bourguignon.

Podkast 154. Vin til vilt

Slik velger du riktig vin til viltmiddagen. De snakker om det klassiske valget og om noen overraskende og kanskje provoserende alternativer.