Krepsesesongen i Norge

Krepsesesongen er en begrenset og intens affære. Her i Norge varer den fra 6. august til 14. september. Ferskvannskrepsen finner man i vann på Østlandet, men også enkelte steder på Vestlandet og i Trøndelag. Eller i frysedisken på supermarkedet. Man bør regne én kilo kreps per person for et fullverdig måltid.

Smaken av kreps

Krepsen er ofte kokt sammen med krondill, øl og salt, som setter et markant preg på det sarte kjøttet. Krepsen i seg selv har en lett sødmefull og delikat smak, mens krondill er aromatisk og floral, med en grønnaktig og urtete karakter.

Krepsen blir gjerne servert med brød og majones og svenskene må ha sin västerbottenostpai ved siden av. 

Hva smaker godt til kreps

Vi ser etter en vin med god friskhet samt fin frukt og gjerne mineralpreg. Sauvignon blanc er perfekt i så måte, og av denne druen er det utrolig mange viner å velge blant. Det beste valget er hvit bordeaux, med en blanding av Sauvignon Blanc og Semillon. Det grønne preget i Sauvingon Blanc går godt til dillen og har en mineralitet som kler krepsen. Samtidig har den friskhet og smakskraft til å hamle opp med majones og ostepai.

Raske drikketips

Hvitvin

  • Vin på druene Sauvignon Blanc og Semillon fra Bordeaux, Frankrike
  • Vin på druene Sauvignon Blanc fra Sancerre eller Pouilly-Fumé fra Loire, Frankrike
  • Vin fra Muscadet i Loire, Frankrike

Musserende 

  • Vin på druen Chardonnay (Blanc-de-blancs) fra England eller Champagne
  • Cremant fra Burgund eller Jura

Øl 

  • Lys lager er klassisk drikke til kreps, men en
  • Surølet Geuze ville vært et spennende valg

Brennevin

Joda, hvis du vil følge tradisjonene så kan man drikke akevitt til, selv om brennevin til mat har en tendens til å overdøve maten, spesielt til sarte smaker som kreps. Velg en sommerakevitt eller skalldyrakevitt med hint av dill og sitrus

Alkoholfritt

  • Lys lager eller pale ale  

Ikke kast skallene!

Tar du vare på skallene etter skalldyrfesten, kan du lage en fantastisk kraft. Vanlige rekeskall gir fin kraft til skalldyr- eller fiskesuppe, men skall fra kreps, krabbe og hummer gir enda kraftigere smak.

Du kan fryse skallene til du har nok til en god kraft. Ferdig kraft kan også legges i fryseren til du trenger den, gjerne i porsjonsbeger.

Podkast 204. Drikke til kreps og krabbe

Her får du råd om hva du kan drikke til kreps og krabbe.