Mye salt og speket kjøtt

Pinnekjøtt er en salt og smaksrik rett. Rotmosen tilfører litt sødme som balanserer ut saltet noe, og gjør retten mykere både i konsistens og smak. Kjøttet har vært tørket og har derfor konsentrert aroma av speket kjøtt.  

Hva er godt å drikke til pinnekjøtt?

Drikken må ha mye smak og nok friskhet. Retten har få, men tydelige komponenter. Drikken kan enten være en fortsettelse av aromaene i maten, eller en kontrast til dem. De beste valgene er ofte de som har noe som likner på aromaene i maten.

Det viktigste er at drikken har nok smakskonsentrasjon. Alt saltet og sødmen i maten stripper vinene for frukt. Derfor bør vinene ha et godt overskudd av moden eller aldersutviklet fruktighet. Alt saltet i maten gjør at det er godt og leskende med syrlighet i drikken. Også hvis du velger øl er det et poeng med smaksrike og gjerne litt mørke øl. 

Drikketips

Hvitvin

  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt, f.eks. Friuli, Italia
  • Fatlagret chardonnay, Burgund eller California
  • Vin på druen Riesling fra Tyskland eller Frankrike, gjerne med noe alder. Rimelige viner fungerer også, men bør ha litt sødme.
  • Florvin fra Jura eller Ungarn

Les om oransjevin

Rødvin

  • Vin på druen Shiraz, Australia
  • Vin på druen Zinfandel, California 
  • Rioja Reserva fra Spania
  • Utviklet vin fra Bordeaux, Frankrike 

Øl og sider

  • Rødt flamsk øl
  • Kveikøl, Norge
  • Norsk, mørkt juleøl
  • Håndverkssider fra Norge eller England

Les om ølstilene

Brennevin

  • Brun og fatpreget akevitt
  • Whisky med litt røykpreg

Les om akevitt

Alkoholfritt

  • Ingefærøl blandet med eplemost
  • Eplemost tilsatt røde bær
  • Juleøl
  • Alkoholfri sider

Se utvalget av alkoholfrie produkter

Podkast 224. Drikke til pinnekjøtt

Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens deilige pinnekjøtt.

Podkast 271. Oransjevin og mat

Her får du mange tips om hva som passer til oransjevin. Det blir alt fra norsk husmannskost til pizza.