Hva smaker grillmat?

Å legge mat på grillen, enten det er kull- eller gassgrill, gir maten smak av stekeskorpe og ofte et lett røykpreg. Vi må også regne med de smaksrike marinadene eller krydderblandingene som er vanlige å bruke. Smakene i grillmiddagen er tydelige, og det bør gjenspeiles i drikkevalget.

Vær obs på at alle uteluktene konkurrerer om oppmerksomheten med maten. Velg derfor drikke som smaker mye og snakker høyt. De raffinerte, lavmælte vinene passer bedre til innefesten. 

Vin som tilbehør

Tilbehøret til grillmaten er ofte kaldt. Salater, grønnsaker og dressinger er saftig og friskt tilbehør til sommermaten, og sesongens råvarer serveres ferske, og sjelden sammen med tunge sauser.

Her kommer en fin tommelfingerregel:

Tenk på vinvalget på samme måte som du tenker på tilbehøret til middagen; vil du ha mer av det syrlige fra dressingen, velger du en frisk og slank hvitvin fra kjølige områder. Ønsker du mer av det sødmefulle og rike fra marinaden, velger du en fyldig rødvin fra en varmere vinregion.

Rødvin til grillmat

Velg gjerne rødvin fra et land som har en levende grilltradisjon. Argentina er verdensmestere i grilling av rødt kjøtt. Prøv en Malbec fra Mendoza. Den amerikanske BBQ-kulturen med langtidssteking av store kjøttbiter innsmurt i potente marinader er adoptert av en hel verden. Prøv gjerne en Zinfandel fra California til. Og «alle» i Australia griller. Hva med en Pinot Noir fra down under? Eller velg noe helt annet og ta en forfriskende alpevin – Mondeuse fra Savoie i Frankrike.    

Tips! La rødvinen ligge i kjøleskapet frem til den skal drikkes. Da blir den ekstra frisk og fruktig, og det tar lenger tid før den blir varm i solen.   

grill-fisk.jpg

Hvitvin til grillmat

En kald hvitvin passer godt i varmen, og det er et forfriskende og godt vinvalg til både fisk og kjøtt. Hvitvin på aromatiske druer som Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner er tydelige nok til å hamle opp med både stekeos og solfaktor. Ønsker du å forsterke smaken av stekeskorpa i maten velger du en hvitvin med litt fatpreg. For eksempel en Chardonnay fra California, Chenin Blanc fra Sør-Afrika eller hva med en hvitvin fra Galicia i Spania?

Lurer du på om det er lov å putte isbiter i vinglasset? Jada. Hvis du liker det er det helt i orden.

Rosévin til grillmat

Rosévin er selve sommervinen for mange. Den smaker godt til det meste og ser fin ut i glasset på sommerbordet. Smaken av rosévin er ganske lik hvitvin, og variasjonene er ikke veldig store.

Rosévin til laks er en etablert kombinasjon, men dette er en anvendelig vintype som passer til det meste. Velg gjerne en av de litt mørkere rosévinene til grillfesten. For eksempel de som er laget med druer som Nebbiolo eller Xynomavro.

Øl til grillmat

Pølse og pils blir aldri feil, og mange sverger til øl gjennom hele måltidet. For deg som liker lett og lyst øl, passer Weissbier, Wit, Blonde eller Geuze. Ønsker du mer fylde og smak, er Indian Pale Ale og klosterøl veien å gå.

Her kan du lese mer om hvilket øl du bør velge til grillmaten.

Alkoholfritt til grillmat

Å velge alkoholfritt til grillmaten er nok det lureste og kanskje det beste valget – både for grillkvelden og dagen derpå. Å velge drikke uten alkohol er ikke det samme som å velge drikke uten smak.

Eplemoster er gode alternativer til hvitvin. De som er laget på eplesortene James Grieve og Gravenstein har litt ekstra friskhet. Summered og Aroma er noe rundere og fyldigere. Ønsker du en champagnevariant, kan du blande 50/50 most og vann med kullsyre. Voila!

Et ingefærøl smaker veldig godt både i og til BBQ -marinade, og ingenting slår en kald lemonade på en varm dag.

Det finnes også mange ulike varianter av alkoholfritt øl – alt fra pils til IPA.

Podkast 194 Drikketips til grillmaten

Hva smaker godt til grillmaten?