Tilbake
Drikke til mat

Drikke til boeuf bourguignon

Den franske gryteretten boeuf bourguignon er vanskelig å uttale, men smaker nydelig. Hvilken vin skal du ha til - og ikke minst i - gryta?
boeuf-bourguignon-biff-burgund-gryte-av.jpg
Foto: Getty Images

Alt smaker litt av hverandre

Her er det brunet kjøtt som er kokt med vin og kraft over lang tid. Alle delene av retten smaker litt av hverandre. Umami, salt, syre og litt sødme balanseres og utgjør en velsmakende og harmonisk rett. 

Vin fra Burgund til biff fra Burgund?

Til Biff Burgund er det lett å tenke at man må velge en burgunder. Er det virkelig slik at det er den beste vinen til? Hva er det i så fall som er så bra? 

Våre ekspertsmakere og butikkansatte har testet. Mange anerkjente den leskende saftigheten og ukompliserte fruktigheten i en god pinot noir, men andre synes den blir for syrlig og «grønn». 

Aromaene i en gryte som har kokt lenge har litt av de samme egenskapene som aromaene i utviklet vin. Det ferske preget av nyplukket frukt forsvinner, og gir plass til mer dybde.

Hvitvin med god fylde og gjerne fat- og bermepreg gjør seg veldig god til retter som vanligvis serveres med rødvin. Konsentrasjon og friskhet i vinen er viktig.

Drikke til boeuf bourguignon

Rødvin

  • Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux eller Toscana
  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin fra Sør-Rhône Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
  • Vin på druen Pinot Noir fra California 
  • En cru Beaujolais fra Morgon eller Moulin-á-vent

Hvitvin

Se etter vin i stilen krydret og fruktig.

  • Vin på druen Chardonnay fra Bourgogne, Argentina eller California.

Les om vinstilene for hvitvin

Øl og sider

De innkokte kjøttsmakene passer godt med et litt brent maltpreg i øl. 

  • Porter
  • Belgisk klosterøl av typen dubbel
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Alkoholfri stout eller en eplemost med eller uten bær 

Vin i maten

Det sies at man gråter to ganger når man lager denne gryta, først når du lager den, så når du spiser den. For oss nordmenn føles det som helligbrøde å helle en hel flaske vin oppi gryten, men hvis du har vinslanter du har fryst ned, så fungerer det utmerket i en slik gryte. Du kan også putte ølet i gryta i stedet for vin.

Vi bruker vin i mat først og fremst fordi det er syrlig, men man får også fylde og fruktighet med på kjøpet. Har det noen betydning hvilken vin man bruker? I mange oppskrifter står det at det skal være vin fra Burgund, men må man det?

Lytt og lær 

I vår podkast testet Anne og Anders med både pinot noir fra Burgund og malbec fra Argentina. Deres erfaring var at gryten med rød burgunder blir lysere i farge og friskere, mens gryten med malbec blir fyldigere, mer sødmefull og krydret, og dessuten mørkere på farge. Så hva liker du best? 

Alkoholfri rødvin i gryta prøvde de også, men erfaringen her var at det fungerer dårlig.

Podkast 132. Lytterspørsmål - vin i maten

Hva slags vin bør du ha i maten? Må det være en dyr burgunder i gryta, slik det står i oppskriften?