Hvilke smaker finnes i bacalao?

Det finnes flere hundre retter på bacalao, men i Norge er som regel bacalao en fiskegryte laget på klippfisk, løk, poteter, tomat og chili. Når alle ingrediensene er kokt sammen i en bacalao, tar de smak av hverandre, og vinen må passe til helheten. I denne gryta er det også proppfullt med smak. Her er tydelig umami, salt og sødme – grunnsmaker som kan være litt krevende å sette vin til.

Hva slags drikke passer til bacalao?

For å sette drikke til denne retten må vi ta hensyn til tomaten. Innkokt tomat har mye umami og "stripper" vinen for frukt, og vinen fremstår som skrinn. Konsentrasjon i vinen blir avgjørende. En vin som har nok og moden fruktighet, passer til det fruktige i maten og tåler alle smakene i gryta.

En vin med litt sødme demper effekten av chilien, og det kan gi en fin avveksling fra en litt sterk rett. Et populært vinvalg til bacalao er fruktig rødvin fra Portugal som tilfører en dypere rødbærsfruktighet til maten. 

Erfaringen vår viser at det oftere er mer vellykket å bruke fruktige hvite viner fremfor fruktige røde viner. 

Øl, sider og oransjevin er robuste alternativer til vin som takler bacalao godt. 

Noen raske anbefalinger

    Hvitvin

    Se etter hvitvinstilene lett & frisk eller saftig & frisk

    • Vin fra området Vinho verde i Portugal
    • Vin på druen Albariño fra Spania
    • Vin på druen Riesling fra Tyskland eller Østerrike, evt med litt sødme hvis du vil dempe det sterke.
    • Oransjevin med tydelig skallpreg.

    Rødvin

    Se etter rødvinstilene frisk & fruktig eller fyldig & saftig 

    • Vin fra området Dao i Portugal,
    • Vin på druen Gamay fra Burgund (Beaujolais) i Frankrike
    • Vin på druen Zweigelt fra Østerrike

    Øl & Sider

    • IPA
    • Geuze
    • Lys lager
    • Engelsk eller norsk håndverkssider

    Alkoholfritt

    • Alkoholfri sider
    • Alkoholfri øl av typen lys lager
    • Alkoholfri rødvin
    Oppslag BACALAO.jpg

    Visste du at

    ... klippfisk spilte en rolle i forbindelse med etableringen av vinmonopolordningen?

    For å sikre norsk eksport av klippfisk etter 1. verdenskrig måtte Norge garantere import av sherry og portvin. I 1923 ble forbudet mot sterkvin opphevet etter press fra handelspartnerne og Vinmonopolet ble opprettet for å sikre ansvarlig salg av alkohol i hele landet.

    Hør hele historien i vår podkast-serie om Vinmonopolets historie

    Podkast 177. Fra pest til pol - Vinmonopolets historie del 1

    Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet.