Oppskrift på bacalao

Først publisert i Vinbladet 1-2022

Dette trenger du til 4 personer 

100 g chorizopølse, kuttet i terninger 
1 gul paprika, skåret i strimler 
1 grønn paprika, skåret i strimler 
1 lite glass grillet paprika  
2 hele røde chili med frø, finkuttet 
4 fedd hvitløk, finhakket 
1 ts hele fennikelfrø 
2 bokser hermetiske tomater  
1 ss tomatpuré  
1 ss paprikapulver 
600 g klippfisk uten skinn og bein 
600 g poteter skåret i ca. ½ cm tynne skiver 
1 fennikel, skåret i skiver 
2 gule løk, skåret i strimler 
2 dl olivenolje, helst Extra Virgin 
1 lite glass oliven med eller uten stein 
litt persille eller basilikum  
brød  

Slik gjør du

Vann ut fisken slik det står på pakken. Skifter du vann ofte, går utvanningen raskere. Tommelfingerregel: Vann ut et døgn for hver cm tykkelse på fiske­stykket. 

Stek chorizo i en tørr panne til den slipper fettet. Tilsett fersk paprika, og stek til den blir myk. Ha i hvitløk, chili, fennikelfrø og grillet paprika. Bland tomatpuré og paprikapulver med tomatene. 

Legg fisk, potet, løk, fennikel, chorizoblanding, tomatsaus og olivenolje lagvis i en ildfast form eller gryte. Sett på lokk (eller folie), og bak i ovnen på 200 grader i 1 til 1,5 time. Bacalaoen er ferdig når potetene er helt møre. Hvis du koker potetene i ca. 5–6 minutter på forhånd, går det raskere.  

Ha i oliven etter at gryta er tatt ut av ovnen. Smak til med salt og pepper hvis det er nødvendig. Server med basilikum eller persille på toppen og godt brød ved siden av.  

Se hva våre eksperter anbefaler å drikke til bacalao

Oppslag BACALAO.jpg

Visste du at

... klippfisk spilte en rolle i forbindelse med etableringen av vinmonopolordningen?

For å sikre norsk eksport av klippfisk etter 1. verdenskrig måtte Norge garantere import av sherry og portvin. I 1923 ble forbudet mot sterkvin opphevet etter press fra handelspartnerne og Vinmonopolet ble opprettet for å sikre ansvarlig salg av alkohol i hele landet.

Hør hele historien i vår podkast-serie om Vinmonopolets historie

Podkast 177. Fra pest til pol - Vinmonopolets historie del 1

Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet.