Tilbake
Oppskrifter

Bakt selleri med smørsaus: oppskrift med drikketips

De fleste rotgrønnsaker har en jordlig og mørk smak, men noen er aromatiske, som sellerien. Når de varmebehandles, blir de myke og smaker søtt.
selleri-med-rogn-vinbladet-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Først publisert i Vinbladet 2021-1
Tekst: Marie Steffens
Drikketips: Anne Enggrav
Oppskrift: Andreas Ingul

Roten til mye godt 

De fleste rotgrønnsaker har en jordlig og mørk smak, men noen er aromatiske, som sellerien. Når de varmebehandles, blir de myke og smaker søtt. Sammen med en fyldig og syrlig smørsaus, blir det en komplett rett. Rogn kan sløyfes for en vegetarrett

Drikke til bakt sellerirot med rogn og smørsaus

Retten er sammensatt, med sødme fra selleriroten og syrlig og fet smørsaus. Musserende passer fint, som autolysepreget musserende vin eller fatlagret chardonnay.

Hvitvin og musserende

  • Fatlagret vin på druen Chardonnay som Chablis Grand Cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA eller Australia
  • Vin på druen Chenin Blanc fra Savennières i Loire eller Sør-Afrika
  • Autolysepreget champagne eller annen musserende

Øl og sider

  • Maltpreget øl som ikke er for brent og bittert, f.eks. pils,
  • Belgisk dubbel eller saison.
  • Håndverkssider fra Norge

Alkoholfritt

  • Håndverkssider
  • Kombucha

Selleri med rogn

1 mellomstor sellerirot 
200 g kaldt smør i terninger 
50 g lakserogn 
1 boks grønnkarse 
1 pakke spirer eller annet mikrogrønt 
100 g hasselnøtter  
1 stor purre 
4 dl solsikkeolje 
½ sitron 
salt og pepper 
1 ss olivenolje 

Slik gjør du det

Vask sellerirot og purre i vann. Kutt ca. 10 cm av tuppen på purren og legg til side. Sett ovnen på 200 grader varmluft. Bak selleriroten med skallet på til den er mør (ca. en time). Purren bakes også hel, ca. en halvtime.

Stek samtidig nøttene gylne, ca. 10 min i ovnen. Ta av skallet og del i grove biter. Varm olje til ca. 160 grader. I mellomtiden finstrimler du purretoppene så tynt du klarer. Friter strimlene i varm olje 3–4 min til de blir gule og sprø. Legg på papir og ha på salt.

Fjern skallet på selleriroten og del i grove biter, 3–4 biter til hver. Varm pannen med olje og stek selleriroten på middels varme til den blir karamellisert og brun, 4–5 min på hver side. La hvile før du salter litt. Kok opp 2 ss vann med saften av en halv sitron. Når det koker, pisker du inn en og en smørterning. Skru ned varmen litt, men la smørsausen være varm hele tiden mens du pisker inn terninger. Den skal tykne noe og henge igjen litt på skjeen når den er ferdig. Smak til med ekstra salt og sitron om nødvendig.

Ta av det ytterste skallet på purren og del i 4 like biter. Legg opp selleri og purre på tallerkener, ha på noen teskjeer rogn, og dander hasselnøttene. Ha over saus, avslutt med sprø purre og mikrogrønt. 

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.