Kjøtt, kraft og innkokt tomat påvirker drikkevalget

Det finnes mange ulike oppskrifter på den klassiske kjøttsausen fra Bologna, og det diskuteres hvorvidt den skal inneholde tomat eller ikke. For et godt resultat er det uansett viktig at sausen får koke lenge slik at de gode smakene blir konsentrerte.

Tomat er stort sett en sentral ingrediens her hjemme, men når det får koke lenge sammen med kraft og kjøtt så er smakene et godt stykke unna pasta med tomatsaus. Pasta er myk mat, og Innkokt kraft og kjøtt er også med på å gi en feit og oljete munnfølelse. Vinen må derfor gjerne være en kontrast med god friskhet og tannin.

Hva er godt til spagetti bolognese?

Sauser med mye tomat blir både søte og syrlige, samtidig har tomat mye av grunnsmaken umami. Umami kan få vinen til å virke mindre fruktig. Dessuten trenger vi en vin med god friskhet som kan friske opp i den feite munnfølelsen. Tannin i rødvin kan oppleves mer snerpende i sauser med tomat, men i slike innkokte raguer kan snerpende rødviner virke som en kontrast og stramme opp retten litt. Tydelig fruktighet er viktig hvis raguen er preget av tomat, uansett om du velger rødt eller hvitt. Hvite viner med fat- og bermelagring går også godt til innkokt kjøttsaus.

Raske tips

Rødvin

  • Vin på druen Sangiovese fra Toscana, gjerne Chianti Classico
  • Etna rosso fra Sicilia
  • Vin på druen Dolcetto fra Piemonte
  • Vin på druen Xynomavro fra Hellas

Hvitvin

Se etter vinstilen krydret og fruktig eller saftig og frisk

  • Fatlagret chardonnay, fra Burgund eller California
  • Fatlagret chenin blanc fra Sør-Afrika
  • Vin på druen Trebbiano av god kvalitet
  • Vin på druen Timorasso fra Piemonte

Les om vinstilene for hvitvin

Øl & sider

  • Brown ale
  • Amber ale / red ale
  • Norsk sider

Alkoholfritt

  • Alkoholfri sider og eplemost har god friskhet og fruktighet